Een Buddingh’-momentje in de Van Aardenne zaal

Op 25 februari werd er in Den Witten Haen in Dordrecht, in de Van Aardenne zaal, de veertiende editie van het DWH-schaaktoernooi gehouden. Na afloop was er een Buddingh’-momentje met Hans Berrevoets, de nieuwe voorzitter van het Buddingh’ Genootschap.

Wie was Gijs Van Aardenne?

Gijs van Aardenne, een bekend Nederlands politicus van VVD-huize, werd in 1930 in Rotterdam geboren. Zijn vader Michiel was chirurg. Hij ging in Rotterdam naar de lagere school en daarna naar het Erasmiaans Gymnasium, de plaats waar binnenkort een groot schaakfestijn plaatsvindt dat zal worden geopend door Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, ook van VVD-huize. Daarna studeerde hij wiskunde en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden, omdat hij voor deze vakken de hoogste cijfers behaalde op het Erasmiaans. In zijn studietijd was hij onder meer preses van Morphy, de schaakvereniging van het Corps!

In 1964 werd Van Aardenne lid van de gemeenteraad van Dordrecht en bleef dit tot 1977, van 1970-1972 was hij wethouder van Dordrecht. In 1971 werd hij gekozen in de Tweede Kamer. In het eerste kabinet Van Agt werd hij minister van Economische Zaken. Na de verkiezingen van 1981 werd hij opnieuw minister van Economische Zaken en tevens vicepremier in het eerste kabinet Lubbers.

Op 65-jarige leeftijd overleed Van Aardenne aan de vreselijke ziekte ALS.

Van Aardenne zaal

Op 1 februari 2011 schreef Minister President Mark Rutte de volgende brief aan mevrouw Van Aardenne.

Geachte mevrouw Van Aardenne,

Met veel genoegen hoorde ik dat in een van de vele prachtige monumenten die de gemeente Dordrecht Rijk is op vrijdag 4 februari een zaal wordt vernoemd naar uw overleden man. Dat is een felicitatie waard. Het is prachtig dat de naam van Gijs van Aardenne op deze manier verbonden blijft aan de stad en de gemeenschap waarmee hij privé en via allerlei (neven)functies zo vergroeid was.

In liberale kring herinneren wij ons uw man tot op de dag van vandaag als een uitermate deskundig en betrokken bestuurder. Als ondernemer van huis uit zette hij zich met passie in voor een sterk Nederlands bedrijfsleven. Daarnaast was hij – in de woorden van Hans Wiegel – ‘inventief, loyaal en goudeerlijk’; eigenschappen die hem als bruggenbouwer in verschillende kabinetten en als informateur van het eerste paarse kabinet goed van pas kwamen.

Met deze vernoeming houdt de stad Dordrecht de nagedachtenis aan een bijzondere oud-inwoner levend. Dat is goed en terecht. Voor u en de uwen is het ook iets om trots op te zijn. Uw man wordt niet vergeten.

Ik wens u en uw familie het allerbeste toe.

Met vriendelijke groet,

Mark Rutte

Het Den Witten Haentoernooi

Deze fraaie zaal vormde het decor van een gezellig toernooi georganiseerd door Hans Berrevoets (sv De Willige Dame), Kees van ’t Hoff (sv Zwijndrecht), Gert Zwartjes (sv Dordrecht) en Mark van Hulst (sv Sliedrecht).De Stichting tot bevordering van de schaaksport in Dordrecht was ook bij dit toernooi betrokken. Op 2 maart organiseert deze stichting de 15de Leerpark Snelschaak Marathon op het Da Vinci College in Dordrecht.

De oud-preses van Morphy was zichtbaar aanwezig. Op de fraaie site van Tom van Bokhoven staan de uitslagen, het verslag en veel foto’s van het toernooi.

Een Buddingh’-momentje in de Van Aardenne zaal

Afgelopen vrijdag was er een Buddingh’-schaakactiviteit in het gerenoveerde Dordts Museum. Gastheer was Hans Berrevoets, de nieuwe voorzitter van het Buddingh’ Genootschap. Mooi dat er in zo’n geweldige ambiance een schaakactiviteit mag worden georganiseerd. Welke musea volgen?

Misschien wel Kees Buddingh’s kortste gedicht:

ACHTER HET BORD

een zwarte pion naast een glas bier:

wat een pointe!

C. Buddingh’

Opgenomen in BUDDINGH’ GEBUNDELD, gedichten 1936 – 1985. Bezorgd door Wim Huijser.

Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 2010

Wat drinkt Hans Berrevoets, voorzitter van het Buddingh’ Genootschap?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.