Nick Maatman Nederlands jeugdkampioen

Na een zinderende slotronde bij het NK-jeugd kon in de A-categorie Nick Maatman de felicitaties in ontvangst nemen. Zelf won hij met zwart van Bas Haver waardoor hij op 7½ punten uitkwam. Ondertussen zag hij dat zijn belangrijkste concurrent voor de titel, Jorden van Foreest, er niet in slaagde om Milan Mostertman omver te duwen. Na lange strijd eindigde de partij in remise en daarmee werd Van Foreest wel ongedeeld tweede. Aangezien Anne Haast de laatste ronde Daan Haver versloeg werd zij derde met 6½ en kreeg zij de meisjestitel toegewezen omdat de meiden tussen de jongens hun eigen kampioenschap betwistten.

Dat Nick Maatman kampioen werd, mag toch enigszins als een verrassing worden gezien. De hoogste Elohouder, Milan Mostertman, kwam na een valse start nog even terug in het toernooi maar toen verloor hij in de zesde ronde van Ivo Maris. Daarmee was hij in feite uitgeschakeld voor de hoogste eer. Lange tijd leek Jorden van Foreest op weg naar de titel maar een nederlaag tegen Nick Maatman in de zesde ronde bracht de spanning terug in het toernooi. Van Foreest mocht in de zevende ronde bepaald niet mopperen dat hij remise kreeg van Anne Haast, want die had zichzelf prima winstkansen verschaft. Ze zette echter niet door. Door een zege tegen Bart von Meijenfeldt in een marathonpartij, kwam Van Foreest weer gedeeld bovenaan, maar hij had de ‘pech’ dat hij tegen de sterke Milan Mostertman werd ingedeeld. De clubgenoten maakten elkaar het leven in elk geval zuur en Jorden moet ergens gewonnen hebben gestaan. Na een verkeerde afwikkeling gaf de jonge Groninger alle winstkansen echter uit handen, waardoor de partij in remise verzandde.

Nick Maatman had allang gewonnen, hij ging als een mes door de boter van Bas Haver en op zet 24 was de buit al binnen. Dat legde natuurlijk extra druk op de schouders van Van Foreest.

Maatman bleef ongeslagen, evenals Anne Haast trouwens. Hij moest in de zevende ronde heel diep gaan tegen Ivo Maris die een toreneindspel met een pion meer, later zelfs nog eentje meer in handen had. In de analyse heb ik waarschijnlijk kunnen vinden hoe wit het had moeten spelen, zoals het ging sleepte Maatman op het tandvlees maar wel door zeer inventief te verdedigen een belangrijk half puntje uit het vuur. Dat bleek hem vleugels te geven. In de achtste ronde leek hij op een onbedreigde winst af te stevenen tegen Daan Haver. En bij het oppervlakkig naspelen leek ook dat de witspeler zijn tegenstander had overklast. Helaas moet gezegd worden dat omstreeks de dertigste zet zijn tegenstander een paar keer een mooie kans op een vrijwel geforceerde remise had laten liggen.

Toch werd Maatman daarmee de verdiende kampioen, want ongeslagen zo’n score neer te zetten, is een knappe prestatie.

Tenslotte nog een woordje over Anne Haast. Zij kwam eigenlijk voor de titel en ze speelde solider dan ooit. Misschien wel iets te solide. Ze kwam vrijwel nooit in de problemen, maar gaf uiteindelijk iets te veel remises af. Als een ze paar keer meer had doorgezet, had er wellicht meer in het vat gezeten, maar met 6½ uit 9 een ongedeelde derde plaats, kan ook bij haar palmares bijgeschreven worden. Dat ze hiermee en passant ook de titel van meisjeskampioen bij de A kreeg toegewezen, zal haar onbewogen hebben gelaten.

Een aantal cruciale partijen heb ik van commentaar voorzien. Van die partijen geef ik hieronder uitsluitend de belangrijkste momenten. Als u alle analyses wilt bekijken, verwijs ik u graag voor de gehele analyses naar de viewer:

Maris, Ivo – Maatman, Nick (7de ronde)

Met voortreffelijk spel heeft wit twee pionnen buitgemaakt.

39. Tg3?!

Na 39. Txe6! ziet het er naar uit dat wit de wedloop kan winnen. Een illustratieve variant: 39… Tb2+ 40. Kf3 Tb3+ 41. Kg4 Txa3 42. f5 Ta2 43. Kf3 Ta1 44. Ta6 Kb5 45. Ta8 c4 46. Ke2 Ta2+ 47. Ke3 Ta1 48. f6 Tf1 49. e5.

39… Kd4 40. f5 Tb2+ 41. Kd1 exf5 42. exf5 Ke5 43. Tf3 Kf6 44. g4 Txh2 45. Tf4 Kg5 46. Txa4

Twee pionnen meer, dat zou toch moeten lukken, zou je denken. Maar de witte stukken staan niet goed en Maatman weet zich zo hardnekkig mogelijk te verdedigen en vermoedelijk is er geen manier voor wit om de winst af te dwingen.

46… Th3!

Dat noemen ze ‘plakken’. De toren blijft als het ware aan pion a3 hangen. Als die tegen de zwarte c-pion geruild kan worden is het een theoretische remisestelling.

47. Kc2 c4 48. Ta7

Daarom probeert hij maar wat anders, het helpt alleen niet. 48. Txc4 Txa3 is een remisestelling omdat wit op geen enkele wijze progressie kan boeken.

48… Kxg4 49. f6 Tf3 50. f7 Kg5 51. a4 Kg6

52. Kb2

Een andere poging is 52. Tb7 maar ook na 52… Kg7 53. Kb2 Tf6 54. Tc7 Tf3 55. Txc4 Kxf7! [Vooral niet 55… Txf7? 56. Kb3 Tf1 57. a5 Kf7 58. Ta4! met winst.] 56. Te4 Th3 lijkt de remise een feit.

52… Kg7 53. a5 Tb3+ 54. Ka2 Kf8 55. a6 Tb6 56. Ta8+ Kxf7 57. a7 Ta6+ 58. Kb2 Kg7 59. Kc3 Ta4 60. Kd4 c3+ 61. Kxc3 Ta1 62. Kb4

Over dit resultaat mag Maatman uiteindelijk niet mopperen, maar feit is wel dat hij zich uitstekend geweerd heeft in het toreneindspel.

½-½

Maatman, Nick – Haver, Daan (8ste ronde)

Wit heeft met uitstekend spel groot tot beslissend voordeel gekregen. Zijn loperpaar en de vrije a-pion moet genoeg zijn voor een vol punt. Niettemin ondervindt hij wat problemen met zijn koning. De g-pion ontbreekt waardoor de koning soms door vijandelijke stukken kan worden belaagd. Daarnaast staan zwarts paarden nogal dominant in het centrum, dus oppassen is het devies!

30. La4?

Wit gaat de fout in, hoewel de weerlegging bepaald niet gemakkelijk was te voorzien. Met 30. Td3! bevestigt wit zijn voordeel.

30… Tb8?

De zwartspeler antwoordt met een volstrekt logische zet, maar hij had een venijnige koningsaanval op touw kunnen zetten met 30… Pxf2! 31. Lxf2 Te2 32. Txd6 [32. Tf1 Pe4 en ook nu wint zwart het stuk met rente terug. Het lijkt me dat het remise moet zijn.] 32… Texf2+ = en de koning kan niet aan het eeuwig schaak ontkomen.

31. f3?!

31. Ld7.

31… Tb2+?

Zwart kon nu met 31… Pc4! 32. Lh6 Tb2+ 33. Kh1 [Na 33. Kg1 heeft zwart het briljante 33… Tg5+! 34. Lxg5 Pxg5 35. Td3 Pe5 en wit moet heel goed oppassen om dit zelfs niet te gaan verliezen. 36. Ta8+ Kg7] 33… Pf2+ = opnieuw met een blauw oog ontsnappen. Nu volgde

32. Kg1

En op zet 80 had wit het punt op zak.

1-0

Haver, Bas – Maatman, Nick (9de ronde)

20. Lh5?

Wit probeert er iets van te maken, maar dat werkt alleen maar averechts. Misschien had hij iets als 20. b3 kunnen proberen, hoewel zwart dan ook na 20… Pd5 21. Lxd5 Txd5 22. Tc8 Dd6 voortreffelijk blijft staan.

20… Pxh5 21. Dxh5 Dxb2

Zwart ziet geen spoken en neemt een nieuwe pion van het bord.

22. Te1

Misschien zag de witspeler nu pas dat het wellicht beoogde 22. Pxf7 faalt op 22… Df6 met stukwinst. Mijn engine vindt zelfs 22… Tbc8! nog sterker!

22… Td5 23. h3 Tbd8 24. Te4?

De stelling is al vrijwel onspeelbaar maar na deze zet konden de stukken meteen opgeborgen worden.

24… Db1+ 0-1

Van Foreest, Jorden – Haast, Anne (7de ronde)

25. Pxe4?

Wit grijpt mis. 25. Txe4 dxe4 26. Pxe4 Dxd4 27. Lxd4 Tc6 is vermoedelijk ongeveer gelijk.

25… Dxc2+ 26. Ka1 dxe4 27. Dxe4 Pd5!

Een ordinaire dubbele aanval.

28. Dxg4 Dg6

Zwart kon waarschijnlijk kiezen voor het brutale 28… Pxb6! 29. Dxg7 Lc6 maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

29. Dxg6 fxg6

30. Tg3?!

Meer remisekansen bood het eindspel met ongelijke lopers na 30. Ld4 maar leuk is anders.

30… Pxb6 31. Txg6 Kf7 32. Thg1

32… Tg8?!

Enigszins passief. Zwart had een eindspel van twee stukken tegen een toren kunnen afdwingen, zonder pionverlies. Dat kan namelijk met 32… Tc1+! 33. Txc1 Kxg6 en omdat de stukken uitstekend samenwerken, genoeg steunpunten hebben en pion e5 ook nog eens dodelijk zwak is, lijkt dit me vrijwel gewonnen.

33. T6g3 Pd5

Nog altijd kan zwart zich uitstekende winstkansen verschaffen met 33… Pc4! Een mogelijke variant is dan: 34. Tf1+ Ke7 35. Tfg1 Pxe5 36. Txg7+ Txg7 37. Txg7+ Kf6 38. Tg3 en wellicht vertrouwde Anne de verre witte h-pion niet. Maar na 38… Pg6 is die onder controle en kan zwart met de e-pion gaan stomen. Met een loper op c6, ondersteund door de koning moet zwart hier toch uitstekende perspectieven hebben.

34. Tf3+

Remise gegeven, maar daar mag de witspeler zich mee in zijn handjes klappen.

½-½

Van Foreest, Jorden – Mostertman, Milan (9de ronde)

Na harde strijd is deze stelling ontstaan. Wit heeft een kwaliteit meer en nu moet hij op een of andere manier een vrijpion zien te krijgen.

42. Txd4?

Was het door de zenuwen, of wellicht een rekenfout dat Van Foreest hier mistastte? Ik denk dat 42. Td3! een goede winstpoging zou zijn geweest. Wit kan de zwarte koning verdrijven en daarna met a2-a4 gevolgd door b4-b5 een vrijpion forceren. Bijvoorbeeld: 42… Kd5 43. Tc3 e4 44. a4 bxa4 45. b5 en omdat de zwarte koning is afgesneden gaat de witte b-pion er als een speer vandoor. Wit staat hier op winst.

42… exd4 43. Ka5 g5!

Zwart krijgt ook een vrijpion.

44. hxg5 Kd7 45. g6 Ke7

46. a4

De enige juiste zet, anders zou wit zelfs nog verliezen: 46. Kxb5?? h4!

46… bxa4 47. Kxa4 h4 48. g7 Kf7 49. b5 h3 50. b6 h2 51. b7 h1D 52. g8D+ Kxg8 53. b8D+ Kf7 54. Da7+

Ook 54. Dxd6 is remise.

54… Ke6 55. Dxd4

En op zet 74 werd de vrede getekend.

½-½

Haver, Daan – Haast, Anne (9de ronde)

Zwart staat in deze stelling al heel riant. Zo beschikt zij over het loperpaar (waarbij vooral de zwartveldige loper een ‘beest’ kan worden) en ook staan de meeste zwarte stukken heel geschikt opgesteld. Dat kan niet gezegd worden van een aantal witte stukken.

20… Ld8! 21. b4?

De witspeler trekt aan de noodrem, maar dat komt hem duur te staan.

21… Dxb4 22. Tb3 Da5!

23. Txd6?

Dit vereenvoudigt zwarts taak. Een poging was nog wel 23. e5 Pxe5 24. Pxe5 Dxe5

[24… dxe5? 25. Lxb7 Tc7 26. Dd1 en dit is bepaald niet duidelijk.] 25. Dxe5 dxe5 26. Lxb7 Lc6! 27. Lxc6+ Txc6 en zwart heeft uitstekende vooruitzichten in dit eindspel.

23… Txc3 24. Txb7

De desperado (beter gezegd ‘the desperate’!) 24. Txd7 werkt ook niet: 24… Txb3 25. Txd8+ Kxd8 26. cxb3 Dc3 en zwart heeft alles onder controle.

24… Lc6 25. Tb8 O-O

Zwart heeft een stuk geïncasseerd en daarmee is de partij eigenlijk gespeeld.

26. Pd4 Pe5 27. Dh5 Le7 28. Txf8+ Lxf8 29. Pxc6 Txc6 30. Td1

Anne moest in haar vooruitberekeningen wel zien dat haar dame na 30. Txc6 Pxc6 gedekt staat!

30… Txc2 31. Lf1 Db6 0-1

A-jeugd, eindstand aan kop:

Voor de goede orde de eindrangschikking bij de meisjes t/m 20 jaar:

1. Anne Haast 6½

2. Rosa Ratsma 5

3. Marcella Günther 4

B-jeugd

In deze categorie was er een zeer verrassende winnaar. Het werd niet de als eerste geplaatste Mischa Senders of de leiders van het eerste uur, Lars Vereggen en Stijn Gieben of de fris van de lever spelende Marijn den Hartog, maar Alik Tikranian uit Bergen op Zoom.

Alik speelde een heel onopvallend toernooi. Met 2 uit 4 begonnen kon niemand vermoeden dat hij een zeer belangrijke rol ging spelen. Maar Alik eindigde met 4½ uit 5, waarbij hij een paar belangrijke kanshebbers aan zijn zegekar bond. Na een remise tegen Den Hartog versloeg hij zeer overtuigend Lars Vereggen en Stijn Gieben, waarmee zijn totaal uitkwam op 6½ punten. In de laatste partij tegen Gieben gaf hij een vlekkeloze demonstratie van hoe het loperpaar in een eindspel uit te buiten. Omdat de concurrentie elkaar naar het leven stond in de onderlinge partijen, bleek deze score genoeg voor de ongedeelde eerste plaats.

B-jeugd, eindstand aan kop:

B-meisjes

Deze groep werd een prooi voor Timardi Verhoeff.

Zij bleek een klasse apart, want met een finish van 8½ uit 9 en maar liefst twee punten voor op de gedeelde nummers twee en drie, Xadya van Bruxvoort en Villa Siu, laat je er geen twijfel over bestaan wie de sterkste is.

B-meisjes, eindstand aan kop:

C-jeugd

Zoals eerder gezegd, was het in deze groep bijzonder spannend. Aanvankelijk leek Robby Kevlishvili onbedreigd naar de eindzege te gaan. Pas in de zesde ronde moest hij zijn eerste halfje afstaan aan Ankit Majhi. Een zege tegen Max Warmerdam bracht hem weer dichterbij, maar in de laatste twee ronden leek de angst Robby om het hart te slaan. Hij speelde ineens verkrampt en dat leverde hem slechts twee halfjes op. Dat gaf zijn achtervolgers de gelegenheid dichterbij te komen. Uiteindelijk kwamen Robin Lecomte en Joris Gerlagh langszij. Omdat dit drietal op 7½ bovenaan was gekomen, was een barrage nodig om de uiteindelijk hiërarchie te bepalen. Dat werd een prooi voor Kevlishvili die nipt Lecomte voorbleef, die op zijn beurt Gerlagh achter zich liet.

C-jeugd, eindstand aan kop:

C-meisjes

In deze categerie bleek Cheryl Looijer opnieuw van grote klasse. Zij verloor alleen van Lola den Dunnen, die overigens knap tweede werd.

Cheryl won de overige partijen en daarmee liet zij er geen twijfel over bestaan wie hier de sterkste was. Lola werd met een punt achterstand tweede, terwijl Lena de Kraker (mooie naam voor een schaakster!) met een halfje daarachter ongedeeld derde werd.

C-meisjes, eindstand aan kop:

Alle analyses via de viewer:

(De voortreffelijke foto’s zijn van Harry Gielen, van wie u hier meer materiaal kunt bekijken)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

7 Reacties

 1. Avatar
  wallie666 06 mei 2013

  Nick zeker de verdiende winnaar in de A-groep, waarmee naast zijn schaakkwaliteiten ook zeker zijn speech kwaliteiten genoemd mogen worden!

  Ik weet niet of dat nog ergens online kwam, maar hij gaf alle credits aan Jorden, vond dat Jorden het beste van iedereen had gespeeld en de titel het meest had verdiend.

  Voorts dankte hij zijn ouders/trainers (Sipke Ernst/Michiel de Jong) voor het blijven steunen en hij had ook nog een goed woord over voor de organisatie, niks dan lof!!!

  Hopelijk horen we nog veel van Nick, want ook zijn kledingskeuze mag geroemd worden!

  Nick, nogmaals van harte het is jou ook meer dan gegund en laten we wel zijn die titel is zeker niet gejat danwel onverdiend te noemen

 2. Avatar
  duberry 06 mei 2013

  Nou heb je mij wel nieuwsgierig gemaakt!Wat draagt Nick zoal? Op de foto’s hetzelfde als Anne Haasse:oranje shirt.Op de schaaksite een jasje à la Naka.

 3. Avatar
  Nick Maatman 06 mei 2013

  Een leuk verslag!

  In mijn partij tegen Ivo Maris kon Ivo waarschijnlijk ook in het verre eindspel winnen met Ta8! ipv Ta7. Wit speelt vervolgens zijn pion naar a6 en haalt dan de c-pion op. Achter het bord was dit bijna niet te vinden.

  Toen ik keek naar de stelling van Jorden en Milan waar Jorden in de fout ging met Txd4? dacht ik zelf dat c4! achter elkaar won. Dit wordt inderdaad door mijn computer bevestigd, maar de varianten zijn wel echt briljant en uitzonderlijk moeilijk. Mijn engine ziet ook pas dat het wint nadat je c4 en vervolgens a4 en b5+ hebt ingevoerd. Zo kan volgen: 1. c4! bxc4 2. a4 d5 3. b5+ Kc5 4. b6 Nc6 5. b7 d4 6. Rb1! d3 7. Rb5+ Kd4 8. Kb6 Nb8 9. a5! d2 10. a6 d1=Q 11. a7 Nd7+ 12. Kc7 Qa4 13. b8=Q Nxb8 14. axb8=Q

 4. Avatar
  wallie666 06 mei 2013

  Duberry, dat droeg hij inderdaad beide, waarbij dat jasje ala Naka op de dag van de prijsuitereiking 😉

 5. Avatar
  HermanGrooten 06 mei 2013

  Beste Nick,

  Dank voor je positieve reactie. De varianten in de partij Van Foreest-Mostertman na jouw 42. c4! kloppen volgens mij wel, maar ze zijn achter het bord niet tot nauwelijks door te rekenen, denk ik. Het klopt wel dat wit een vrijpion moet creëren, zoals ik ook al schreef.

  In jouw partij tegen Maris is jouw suggestie 48. Ta8 i.p.v. het gespeelde 48. Ta7 ook remise! Het is weer een mooi voorbeeld waarin je niets hebt aan een engine, want die staat bij mij ook boven +4.00 ongeveer. Ik zal hier waarschijnlijk nog een rubriekje aan wijden. Het komt er kort gezegd op neer dat zwart de twee witte pionnen onschadelijk maakt en dan een opstelling inneemt met een toren op g-lijn (die aan de zijkant blijft hangen aan de witte a-pion). Hij houdt zijn koning op de g-lijn als schuilplaats tegen de schaakjes in de rug. Wit mag de c-pion ophalen. Zodra die de a-pion dekt met zijn koning, geeft de toren over de g-lijn een flankschaakje. Deze techniek met de flankschaakjes kwam al eens aan bod in een artikel dat ik schreef over een eindspel dat ik ooit had tegen Loek van Wely. Zie: schaaksite.nl/column-43-van-wely-en-de-bushalte.

 6. Avatar
  HermanGrooten 06 mei 2013

  Nogmaals de partij Maris-Maatman. Een nader onderzoek leert dat wit toch kan winnen. De techniek van de flankschaakjes houdt hier geen stand omdat wit een subtiel driehoekje kan draaien. Het wordt nu echt tijd voor een rubriekje hierover! Nog even geduld…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.