Hogeschool Zeeland: schaken en strand… Daarom een quiz!

In Vlissingen is sinds zaterdag de 17e editie van het Hogeschool Zeelandtoernooi uit de startblokken geschoten. Het maximale aantal van 250 deelnemers heeft zich naar Zeeland begeven om strand met het schaken te combineren. De bezetting is ronduit goed te noemen want maar liefst 11 GM’s, 16 IM’s, 1 WGM en 8 FM’s zijn aan de borden verschenen. Waaronder ook de kersverse Nederlandse kampioen Dimitri Reinderman. Na drie ronden hebben nog weinig van de toppers averij opgelopen, al moet gezegd worden dat Erwin l’Ami in de derde ronde remise moest toestaan aan de Amsterdammer Arno Bezemer.

Zoals te doen gebruikelijk is het Elo-overwicht in de eerste paar ronden behoorlijk groot. Dat leidt soms tot partijen van ‘Meester tegen amateur’ zoals wij in de boekjes van Euwe indertijd tegenkwamen. Op vaak instructieve wijze wordt de ‘amateur’ zoek gespeeld, soms vindt er een tactische kortsluiting plaats waardoor het punt aan de ander kant van de tafel belandt. En omdat we u graag actief betrekken om uw tactische vaardigheid te verbeteren, mag u uzelf testen. Veel plezier bij het oplossen!

OPGAVE 1

De stelling is zeer remise-achtig. Waarom was het slaan van de pion met 53. Kxe5?? helemaal fout?

OPGAVE 2

Hoe bekroont zwart haar aanval?

OPGAVE 3

Hoe geeft zwart zo snel mogelijk mat?

Een van de grootste talenten van Nederland is Jorden van Foreest. Hij heeft op zo jonge leeftijd al bewezen dat hij het meesters en grootmeesters heel moeilijk kan maken. In de volgende twee diagrammen kruipt hij door het oog van de naald, hoewel gezegd moet worden dat hij ook tweemaal ergens had kunnen winnen. Er zal sprake van hevige tijdnood zijn geweest, anders valt het niet te verklaren wat er hier is gebeurd…

OPGAVE 4

Wit heeft zojuist 37. De5+? gespeeld. Waarom was dat fout? En hoe had hij daarna zwarts antwoord 37… Pg7 kunnen weerleggen?

OPGAVE 5

Zwart heeft zojuist met 40… Tf2xh2! verzuimd een vol punt binnen te halen. In plaats daarvan speelde hij 40… Tf2-f3+ en toen had hij zelf de boot in kunnen gaan. Ziet u ook hoe?

OPGAVE 6

Hoe maakt zwart snel vorderingen?

OPGAVE 7

Hoe is het mat in vijf?

Er spelen in dit toernooi drie ‘Timmermansen’ mee. Vader Adri en zoon Mark uit Zwijndrecht/Rotterdam en Ivo Timmermans uit Amsterdam. In onderstaande stelling kwam het tot een Amsterdams/Rotterdams ‘timmermans’-gevecht.

OPGAVE 8

Hoewel wit met de pion meer al wel gewonnen staat, had hij hier de beslissende klap al uit kunnen delen. Kies uit:

  • A) 22. c4
  • B) 22. Dc4
  • C) 22. c3

De Zeeuwen zijn natuurlijk trots op hun eigen toppers. Ze hadden al internationaal meester Koen Leenhouts, daar is nu een tweede bij gekomen: Quinten Ducarmon. Hij speelt een verfrissend soort schaak. In deze en opgave 13 ziet u hem aan het werk.

OPGAVE 9

Wat is zwarts hoofddreiging? En hoe voerde zwart die uit na wits 31. f4?.

OPGAVE 10

Hoe vindt wit een weg door de zwarte koningsstelling?

OPGAVE 11

Welk grappig ruimingsoffer zit er in de stelling?

OPGAVE 12

Hoe begint wit aan een aanval?

OPGAVE 13

Hoe maakt wit handig gebruik van de huidige penning?

OPGAVE 14

Wat kiest u?

  • A) 45. c6
  • B) 45. Ld5
  • C) 45. Kd4

Alle fragmenten via de viewer:

(De foto is genomen door Harry Gielen)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.