Karjakin, Gelfand en Morozevich sneuvelen in tiebreak

De tiebreak van de vierde ronde heeft in de wereldbeker weer een paar kopstukken opgeleverd die gesneuveld zijn. Ditmaal vlogen Karjakin, Gelfand en Morozevich uit het toernooi. Hun respectievelijke winnaars waren Andreikin, Vachier-Lagrave en Tomashevsky. De tiebreak tussen Svidler en Le eindigde in een (moeizame) overwinning voor de Rus. Daarmee zijn nu alle kwartfinales bekend. Vanaf morgen kunnen we de matches Tomashevsky-Kamsky, Svidler-Andreikin, Caruana-Vachier-Lagrave en Kramnik-Korobov gaan bekijken.

We nemen er even een interessant diagram bij:

Tomashevsky – Morozevich

Wat speelt een speler met een rating van 2718 in deze stelling à tempo? 43. e2-e4 mat? Nee hoor: 43. Pd6+ omdat zwart verplicht is tot 43… Kg5 (anders gaat Tc8 verloren) en daarna kan hij de zetten herhalen met 44. Pf7+. De witspeler had namelijk genoeg aan remise om zich te kwalificeren voor de volgende ronde! En hij had er op deze dag al 427 zetten op zitten. Zoveel zetten speel je ook niet elke dag…

Hij kon er zelf in de nabespreking wel om lachen, toen hij aanschoof bij de commentatoren Susan Polgar en Lawrence Trent. Voordat zij dit heikele thema konden aansnijden, kwam hij er zelf al mee: “Ach, e2-e4 moet eigenlijk ook op zet één al gespeeld worden!”, zei Tomashevsky.

Daarmee is er meteen een beeld geschetst van de meest enerverende en zenuwslopende match, die tussen Tomashevsky en Morozevich. De eerste twee rapidpartijen eindigden na harde strijd (en een groot aantal zetten, respectievelijk 65 en 59) in remise. In de derde partij kwam Tomashevsky met wit goed en later helemaal gewonnen te staan, maar hij liet zich vreselijk beetnemen en verloor. Hij moest toen gelijk maken en dat lukte hem in een slijtageslag van maar liefst 169 zetten! Een eindspel van zware stukken mondde uit in een dame-eindspel met pluspion voor zwart, maar hij leek geen vorderingen te kunnen maken. Om te winnen moest hij gaan gokken. Een helse wedloop volgde en dat resulteerde in een pionneneindspel, waarna er een nieuw dame-eindspel volgde. Wederom met pluspion omdat de laatste witte pion er snel afging. Zwart diende nu een e-pion te laten promoveren en het lukte Morozevich niet om dat te voorkomen. Hoe moet een speler daarvan herstellen?

Dat lukte Morozevich ook niet. Met wit slaagde hij er niet in om een vuist te maken en hij verloor eigenlijk als een kind. Nu stond hij voor de vrijwel onmogelijke taak om met zwart gelijk te gaan maken. Hij haalde een obscuur systeem 1.c4 b6 van stal en hij kreeg zowaar enig spel. Maar Tomashevsky bleek een koele kikker. Hij sloeg het initiatief van zwart af, waarna er een spannende stelling ontstond van elk drie verbonden vrijpionnen op een vleugel. Omdat de witte stukken veel beter samenwerkten dan de zwarte moest zwart een stuk voor twee pionnen offeren en toen er daarna een zetherhaling in de stelling zat, verzuimde Tomashevsky zelfs mat in één om de remise te pakken!

Over de andere tiebreaks kan ik kort zijn. Zowel Andreikin als Vachier-Lagrave wonnen volkomen verdiend van respectievelijk Karjakin en Gelfand. De laatste twee waren dan wel de favorieten in deze minikampjes, maar in dergelijke rapidpartijen is de vorm van de dag veel belangrijker dan het overwicht van een aantal ratingpuntjes. Bij het naspelen van de partijen kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken dat Karjakin en Gelfand allebei hun dag niet hadden.

En als u nog wilt weten hoe u moet matzetten met loper en paard, mag u de beslissende partij van Svidler tegen Li goed bestuderen. Want daar kwam dit zeldzame eindspel op het bord nadat Svidler op zeer knappe en instructieve wijze het eindspel van loper en paard tegen toren en pion naar zijn hand wist te zetten.

Hieronder alle partijen van de tiebreaks; een aantal daarvan heb ik van kort commentaar voorzien. Dat kunt u allemaal terugvinden in de viewer:

Het verslag van de vierde ronde treft u hier aan.

(De foto’s zijn van snapshots van het livecommentaar op de toernooisite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.