Anish over het Kandidatentoernooi 2014 met partijanalyses.

Terwijl ikzelf vooral bezig was met mijn training en het volgen van het schaken, streden mijn belangrijkste collega’s in Khanty-Mansyisk om het recht de nieuwe wereldkampioen Magnus Carlsen uit te dagen.

Aanvankelijk werden Aronian en Kramnik als favorieten beschouwd, maar net zomin als vorig jaar slaagden beiden erin om te brengen wat er van hen verwacht werd. De leiding werd daarentegen veroverd door Vishy Anand die Aronian in een uitstekend eindspel bedwong en vervolgens met de zwarte stukken tegen Shakhriyar Mamedyarov zegevierde.

Daarna scoorde Anand met kennelijk gemak vele gedegen remises. Zijn tegenstanders verloren intussen het ene punt na het andere aan elkaar.

Na deze dreun bleef Shakhriyar doorvechten en hij won zelfs een ongelooflijke partij tegen Levon Aronian (die ik in NewinChess zal bespreken). Op zijn beurt stopte dit Aronian af, die zich na zijn nederlaag in de eerste ronde aan het herstellen was en op plus 2 stond.

Terwijl alle tegenstanders door de knieën gingen, bleef Vishy goed spelen en hij won een prima partij tegen Topalov, waarmee zijn score op plus 3 kwam.

Vishy vervolgde op dezelfde wijze: zelf moeilijkheden ontwijkend of problemen creërend voor zijn tegenstanders.

De enige keer dat het spannend voor hem werd, was in de voorlaatste ronde, toen Vishy een onverklaarbare fout in de opening maakte en tegen Karjakin onder grote druk kwam. Hij verdedigde zich echter secuur en bereikte het volgende eindspel:

Door deze partij remise te houden (Karjakin deed het voorkomen of deze partij veel langer duurde dan in werkelijkheid het geval was, wat nog bijdroeg aan de spanning), bereikte Vishy weer een nieuw hoogtepunt in zijn carrière.

“Ik ben zeer benieuwd hoe hij in een volgende match met Carlsen zal presteren, maar laten we voor het ogenblik de Indiase Tijger feliciteren!”

Uit het Engels vertaald door Ben Blakmoor.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.