Herman Grooten leert schakers BSV kneepjes van 't vak

BENNEKOM – Schaken is een mooie en leuke sport. Een denksport, waar de liefhebber altijd in bezig blijft. Zo ook bij schaakvereniging BSV Bennekom. De club met een kleine zestig leden, waaronder flink wat jonge jeugd, laat driemaal per seizoen internationaal meester Herman Grooten opdraven. De Eindhovenaar verzorgt dan een training.

Maandag was het weer zover. De eerste sessie stond op het programma. Een twintigtal leden waren present in denksportcentrum De Commanderij. En zij moesten flink aan de bak. ’Meester’ Grooten houdt er namelijk van om zijn leerlingen aan het werk te zetten. Letterlijk! Het ging ditmaal om het combineren, met als basis een verdedigend stuk weg te jagen of weg te lokken. Doel: winnen door mat of materiaal winnen.

De twintig denkers beten er een kwartiertje hun tanden niet echt op stuk. Tal van goede antwoorden waren, soms na wat discussie, het resultaat. Herman Grooten begeleidt alles knap en heeft voor noodgevallen de laptop bij de hand. Daar zit een programma in dat elk meningsverschil beslecht.

Er moesten ook koningsaanvallen worden uitgevoerd. Vaak geforceerde combinaties. Doel: mat of materiaalwinst. De varianten vlogen door de zaal. Het tempo van ‘de meester’ was soms wel iets te hoog. Ook al omdat het best ingewikkeld was. Echter niemand had daar echt problemen mee.

Want, de lessen waren uiterst leerzaam en onderhoudend. Ook al omdat Grooten zich als een moderne leraar tussen ‘het volk’ beweegt. De Eindhovenaar blijft dus niet achter de laptop zitten, kijkt links en rechts mee en reageert dan meestal ook op de suggesties van zijn leerlingen.

En er ging natuurlijk aan het einde van de avond weer een opdracht mee naar huis. Elf kantjes tekst en diagrammen met zogeheten studies. Materiaal over het voeren van een koningsaanval. Om thuis de tanden wel op stuk te bijten.

De tweede sessie van Herman Grooten is op dinsdag 7 april 2015 en de derde laatste sessie is op dinsdag 26 mei 2015. Telkens om 19.30 uur!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.