NK Schaken 2015: Giri en alle andere toppers aanwezig

Het Nederlands Kampioenschap Schaken 2015 zal van zaterdag 4 tot en met zondag 12 juli 2015

wederom plaatsvinden in The Manor Hotel Hampshire Eden aan de Linnaeusstraat in Amsterdam.

Anish Giri, de huidige nummer zeven van de wereld, zal na twee jaar afwezigheid terugkeren als

deelnemer aan het NK. De twintigjarige Rijswijkse grootmeester, die recentelijk als negende speler in de

historie de ratingbarrière van 2800 doorbrak, werd al drie keer kampioen van Nederland. Zijn eerste titel

behaalde hij in 2009.

Het NK-deelnemersveld zal heel compleet zijn. Behalve Giri doen ook regerend kampioen Loek van

Wely, oud-kampioen Sergey Tiviakov, Robin van Kampen (jongste in Nederland geboren grootmeester),

Erwin l’Ami (won deze maand magistraal Reykjavik), Sipke Ernst (nummer drie vorig jaar) en Roeland

Pruijssers (geplaatst via Open NK) mee.

De achtste en laatste deelnemer zal komen uit het Kwalificatie Weekend dat op 16 en 17 mei ook in de

Manor in Amsterdam wordt gehouden. Vier spelers, de nummers 8 tot en met 11 van Nederland, zullen

in een dubbelrondige rapid-vierkamp uitmaken wie het veld completeert.

Lees verder in het persbericht van het NK Schaken

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

9 Comments

 1. Avatar
  paardvanree maart 25, 2015

  Niks ten nadele van het Herenschaak hoor…maar waar is de deelneemsterlijst?

 2. Avatar
  Lucas maart 26, 2015

  De dames spelen kennelijk in het nevenprogramma. Dat zal de moeite waard zijn, lees ik.

  Heel mooi dat Giri weer meedoet! En Van Wely en Tiviakov natuurlijk.

  Wat de kwalificatie-vierkamp gok ik op Reinderman als winnaar.

 3. Avatar
  wimw maart 26, 2015

  Toch jammer dat er niet zoals vroeger 10 deelnemers zijn aan het NK-schaken,

  want dan hadden er drie van de vier grootmeesters uit de kwalificatie-vierkamp mee kunnen doen. En de kampioen van 2013 Dimitri Reinderman had in dat geval zeker recht op deelname gehad.

 4. Avatar
  Lucas maart 27, 2015

  Daar ben ik het mee eens. 10 deelnemers zou een aantrekkelijker kampioenschap geven. Of 12 deelnemers, nog beter. Dit was voor het laatst in 2008, meen ik.

  Het is een kwestie van prioriteit. Op zichzelf is het totale KNSB budget er ruim genoeg voor. Maar het geld wordt nu aan andere zaken uitgegeven.

  Enfin, het NK was vorig jaar wél een succes. Het Manor hotel is prima en het nevenprogramma was inderdaad zeer de moeite waard.

 5. Avatar
  coenj maart 27, 2015

  De vraag is of de contributiecenten van de KNSB-leden uitgegeven moeten worden aan het inkomen van de topspelers. Ik vind van niet. KNSB-leden krijgen zien nu al weinig terug van hun geld. Laten we eerlijk zijn, 90% van de leden heeft geen belangstelling in het NK, als het niet méér is. Ik ben er vorig jaar een paar keer geweest, er waren vrijwel geen bezoekers. Er is verder ook geen klap te beleven.

  Inderdaad jammer dat er niet over de dames wordt gesproken. Het zal wel in een apart bericht gemeld worden. Vorig jaar stonden ze al in de schaduw van de heren. Live commentator Hans Ree liet duidelijk blijken dat het hem totaal niet interesseerde.

 6. Avatar
  wimw maart 29, 2015

  In 2013 was het NK Schaken in het SCIENCE PARK en waren er best wel aardig wat bezoekers en was er ook interessant commentaar.

 7. Avatar
  Lucas maart 29, 2015

  Sinds Polgar weten we dat een apart kampioenschap voor dames onzin is. We hebben ook geen kampioenschap voor roodharigen of mensen met schoenmaat 39.

 8. Avatar
  Johan Hut maart 29, 2015

  Ik was er vorig jaar op de slotdag. Slotdag, zondag, Amsterdam; dan zou je aardig wat publiek verwachten. Ik heb het niet meer voor ogen, maar het was zeker niet meer dan 20 à 30 man in de commentaarzaal. Ik vond het wel een leuke locatie, commentaar in een gezellige bar met daarnaast een buitenterras. Leuk dat het wordt voortgezet, met nu een nog sterkere bezetting.

 9. Avatar
  Lucas maart 30, 2015

  Veel meer dan 20 à 30 man zullen ook niet passen in die commentaarzaal. In feite is het maar een klein hotel. Ook het buitenterras stelt niet veel voor.

  Amsterdam is vooral leuk… als je in Amsterdam woont. Alle andere Nederlanders moeten er wat voor over hebben als ze het NK willen bezoeken. In de eerste plaats de reiskosten naar deze niet centraal gelegen locatie. In de tweede plaats de parkeerkosten van, ik meen, ca. €20 voor een middagje. Ik vond zo’n bezoek zeker wel de moeite en het geld waard, maar ik kan me ook niet voorstellen dat hier grote drommen mensen op af komen.

  Als dát de bedoeling is, dan zou men beter kunnen kiezen voor een locatie die centraal is gelegen (Utrecht), goed bereikbaar zowel met het openbaar vervoer als een eigen auto, gunstige parkeertarieven e.d. Voorts een ruime speelzaal met tribune en een grote commentaarzaal. Dat zie ik niet gebeuren, zeker niet in deze tijd, waarin je de partijen net zo goed, of zelfs beter, kunt volgen op internet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.