Actuele puzzels 1: WK-landen

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

In het Armeense Tsaghkadzor wordt momenteel het Wereldkampioenschap voor teams gespeeld. Het is de tiende maal dat dit Kampioenschap wordt gespeeld. Deelnemers zijn op alfabetische volgorde Armenië, China, Cuba, Egypte, Hongarije, India, Israël, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten. Alle informatie treft u aan op de toernooisite.

Uit de eerste ronde van dit toernooi leggen we u graag de volgende twee stellingen voor. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

Het is duidelijk dat wit met een pion meer en een initiatief tegen de zwarte koning er goed voor staat. Mag hij de tegendreiging op c2 negeren of moet hij daar toch iets aan doen? Geef een variant om uw oordeel te staven.

VRAAG 2)

Materieel gezien is het nog gelijk, maar met de reusachtige vrijpion op b2 moet zwart tot winst kunnen komen. Alleen moet hij nog enige techniek tonen. Wat verstaan we eigenlijk onder ‘techniek’? Het winnen van een gewonnen stelling. In dit geval gaat het erom dat zwart probeert om de vrijpion op b2 tot gelding te brengen. Hoe kan hij dit klusje het beste opknappen? Geef een plan voor zwart met daarbij een plausibel zetverloop. Er zijn meerdere mogelijkheden die tot hetzelfde doel leiden.

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.