Actuele puzzels 2: WK-landen vrouwen

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

In de Chinese stad Chengdu wordt parallel aan het WK-landen in Armenië Wereldkampioenschap voor damesteams gespeeld. Deelnemers zijn op alfabetische volgorde Armenië, China, Egypte, Georgië, India, Kazachstan, Oekraïne, Polen, Rusland en de Verenigde Staten. Alle informatie treft u aan op de toernooisite .

Uit het eerste gedeelte van dit toernooi leggen we u graag de volgende twee stellingen voor. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

Wit staat optisch een tikje minder maar veel is er niet aan de hand. Waarom komt zij na het gespeelde 39. Pd4? ineens in grote problemen terecht?

VRAAG 2)

Na wits laatste zet, 39. Pc3-e2, probeert wit mogelijk gebruik te maken van de penning. Het is duidelijk dat zwart in de problemen is, maar zij dacht iets aardigs bedacht te hebben met 39…Db3 Redt zwart zich zo of is er iets mis mee?

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

(De foto is genomen van de toernooiwebsite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.