Actuele puzzels 4: Kopenhagen

In deze nieuwe rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

In de hoofdstad van Denemarken vindt momenteel de Kopenhagen Chess Challenge 2015 plaats. Een open toernooi waarin de Zweed Hans Tikkanen met 2537 de sterkste speler is. Leuk is dat de in Nederland zeer bekende Finse GM, Heiki Westerinen, weer eens aan het bord is verschenen. Op de deelnemerslijst ontwaren we de drie broers (Tycho, Sven en Oele) Dijkhuis uit Utrecht. Alle informatie treft u aan op de toernooisite .

Uit het beschikbare partijmateriaal heb ik een tweetal aardige fragmenten gehaald. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

Levert 19. Pe4 beslissend voordeel op voor wit of kan zwart zich succesvol verdedigen na 19…Lxb2 20. Txb2 Dxd3 21. Pf6+ Kg7

VRAAG 2)

Zwart staat er zeer goed voor. Er zijn diverse manieren om voordeel te behalen. Maar wat is nu het allersterkst?

(Links op de foto Tycho Dijkhuis)

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

(De foto is genomen van de toernooiwebsite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoƶrdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.