Actuele puzzels 6: St. Petersburg Blitz en Rapid

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

De afgelopen week vonden in St Petersburg deRussische Rapid en Blitz kampioenschappen plaats. Een paar sterke spelers, waaronder Vladimir Malakhov (2776), Alexei Dreev (2713) en Nikita Vitiugov (2703) waagden zich in het snelschaakgedruis. Het rapidkampioenschap werd uiteindelijk een prooi voor Pavel Maletin (2631) met 6┬Ż uit 9 voor een achttal spelers. Voor de uitslagen kunt u terecht op de www.chess-result.com .

Uit het beschikbare partijmateriaal heb ik een tweetal aardige fragmenten gehaald. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

In deze stelling kan wit bogen op het bezit van het loperpaar. Hij koos ervoor om de a-pionnen tegen elkaar te ruilen met 21. Lxa6 Ta8 22. Lb5 Txa5

Wat was zijn idee?

VRAAG 2)

In dit razend moeilijke eindspel moet zwart een zwaarwegende beslissing nemen. Alleen een koningszet komt in aanmerking, maar welke dient hij te spelen?

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

Overzicht van eerdere afleveringen van deze rubriek

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportco├Ârdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.