Cursus voor clubschakers!

Nooit training gehad? Dan is nu de kans! Mensen die nooit eerder een schaaktraining hebben bijgewoond, mogen de eerste avond, op 14 oktober a.s. gratis en geheel vrijblijvend aanschuiven! Want voor de negende maal op rij verzorgt IM Herman Grooten in Eindhoven op geanimeerde wijze een cursus voor clubschakers.

Cursisten aan het werk tijdens de cursus van het vorige seizoen (foto eigen beheer)

De doelgroep bestaat uit spelers met een rating tussen 1600 en 1900, maar mensen die buiten deze bandbreedte vallen, zijn ook van harte welkom. Naast de instructie is er voldoende ruimte om het net geleerde in de praktijk te brengen. Er wordt het nodige spelelement en zelfwerkzaamheid ingebouwd. Er wordt gedifferentieerd lesgegeven en men leert van elkaar! Voor de sterkeren wordt gezorgd voor voldoende uitdaging, voor de rest is de stof behapbaar. De lesinhoud is uitgebreid beproefd en met eigen materiaal samengesteld. Tijdens de cursus wordt een complete hand-out uitgereikt, met leer- en oefenstof. Voor mensen die meer willen, is zelfs aanvullend materiaal beschikbaar. Onderwerpen die onder andere aan bod zullen komen:

  • Verbeteren tactisch vermogen
  • Vooruitdenken (oriëntatie, techniek van de analyseboom, visualiseren e.d.)
  • Verbeteren eindspelkennis/vaardigheid
  • Uitgangspunten positiespel
  • Openingsstrategie
  • Feedback op eigen partijen

Het gaat om acht woensdagavonden van elk 2½ uur inclusief een korte pauze. De data in Wijkcentrum ‘t Bellefort (Iepenlaan 40, Eindhoven) op loopafstand van het Centraal Station zijn: 14-10, 25-11, 2-12, 16-12, 20-1, 10-2, 2-3 en 23-3. Als u iets meer wilt weten of u wilt zich aanmelden, kunt u een e-mail sturen naar . De flyer treft u hier aan.

Om een indruk te krijgen van oefeningen die de cursisten voorgeschoteld krijgen, hierbij een oefenblad van het vorige seizoen. Het gaat erom matbeelden te ontdekken aan het slot van een koningsaanval. Bepaalde typen matbeelden zijn eerder in de cursus aan bod gekomen."Hieronder kunt u het oefenblad downloaden:

Koningsaanval - matbeelden.

De oplossingen treft uit aan in de viewer:

Er zijn nog plaatsen open!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.