Actuele puzzels 13: Haarlemse Meesters

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

De Haarlemse Meesters spelen een beetje in de schaduw van het toernooi in Hoogeveen. Maar dat hoeft niet te zeggen dat er minder gebeurt daar…

Op de website staat het volgende te lezen:

“Tienmaal organiseerde HWP Haarlem het BDO Chess Tournament. Met het wegvallen van de hoofdsponsor leek het toernooi niet voortgezet te kunnen worden, maar ondanks een bescheidener budget wordt een doorstart gemaakt onder de naam HWP Haarlemse Meesters!”

Het is prijzenswaardig dat Schaakvereniging Het Witte Paard het initiatief heeft genomen om dit prachtige toernooi te continueren. Dat zal zonder de hoofdsponsor BDO niet gemakkelijk worden, maar desalniettemin is men erin geslaagd om dezelfde formule te handhaven.

Na vier ronden staat Manuel Bosboom uit de Zaanstreek bovenaan. Er moet gezegd worden dat het hem bepaald niet tegenzat. Nadat hij in de eerste ronde de hoogstgeplaatste speler, IM Klekowski uit Polen, had verslagen, zat het hem heel erg mee in zijn partij Barry Brink. Iets te frivool spel van de Zaankanter werd aanvankelijk goed bestreden. Maar Bosboom had een onverwachte wending in de stelling gevlochten die door Brink – vermoedelijk in opperste tijdnood – niet werd opgemerkt.

De tussenstand na 4 ronden:

Manuel Bosboom (foto Harry Gielen)

PUZZELS

U mag nu proberen de volgende vijf vragen op te lossen. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

28. f4?

Waarom is deze zet fout?

VRAAG 2)

In deze totaal chaotische stelling, die je meer in koffiehuizen op het bord ziet komen dan in een Meesterkamp, speelde wit

28. Lf3

om het binnendringen van de toren van e8 te verhinderen. Had hij echter niet een veel sterkere voortzetting?

VRAAG 3)

Zwart heeft zich bewust ingelaten op deze stelling in de veronderstelling dat dit een vesting zou moeten zijn. Na lange manoeuvres is de witte koning op bezoek gekomen. Maakt het wat uit of is en blijft het remise? En wat zou zwarts volgende zet moeten zijn?

VRAAG 4)

Heeft wit een geforceerde manier om in het voordeel te komen, of is het gebaseerd op een hersenschim?

VRAAG 5)

Wit staat totaal verloren en in uiterste nood probeert hij zich nog wat tegenkansen te verschaffen met 44. Tg7 De5 45. Lxe3 Lxe3

Welke wending had de zwartspeler niet zien aankomen?

OPLOSSINGEN

Voor een overzicht van eerdere afleveringen van deze rubriek klikt u hier

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

  1. Avatar
    Hendrikom oktober 21, 2015

    Bij de laatste zal wel ‘zwartspeler’ met ‘witspeler’ bedoeld worden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.