Giri en Bok in Qatar

Net als het vorige jaar wordt momenteel in Qatar een ongelooflijk sterk open toernooi gehouden, het Qatar Master Open. Zelfs wereldkampioen Magnus Carlsen heeft zich gemengd in dit open toernooi, dat met recht het sterkste open toernooi ter wereld genoemd kan worden.

Carlsen – Batsiashvili (Foto genomen door Katerina Savina)

De Noor kon overigens in de eerste ronde niet winnen van IM Nino Batsiashvili. Het werd remise, dus speelde Carlsen het zogenaamde ‘Zwitsers gambiet’ waarbij hij in de eerste ronde enkele kanonnen misliep. Na vijf ronden staat hij inmiddels alleen bovenaan, nadat hij vier overwinningen op rij boekte.

Twee Nederlanders hebben zich in het strijdgewoel gewaagd: Anish Giri en Benjamin Bok.

Grandelius – Giri (Foto genomen door Katerina Savina)

Giri begon met drie prachtige overwinningen alvorens hij twee remises moest toestaan. Bok staat op een zeer verdienstelijke 50% in dit loodzware deelnemersveld. Ik heb alle partijen van Giri en Bok tot dusver verzameld en in de viewer gezet.

De tussenstand aan kop na 5 ronden:

U kunt alles volgen via Qatar Master Open.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Comment

  1. Avatar
    Johan Hut december 25, 2015

    Van de huidige officiële ratinglijst (1 december) doen de nummers 1, 4 en 8 van de wereld mee. Opmerkelijk dat dat op de huidige virtuele ranglijst de nummers 1, 2 en 3 zijn. Kramnik is van 4 naar 3 gestegen en Giri van 8 naar 2.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.