Hing Ting Lai verslaat Dimitri Reinderman in vluggermatch!

In april 2015 won regerend Nederlands Jeugdkampioen Hing Ting Lai een vluggermatch over 50 partijen van 3 minuten p.p.p.p. zonder increment van Manuel Bosboom, een prestatie waarmee hij opzichtig rammelde aan de poort van de gevestigde snelschaakorde.

 

Dit jaar werd de lat wat hoger gelegd, eens zien of GM en voormalig Nederlands Kampioen Dimitri Reinderman in staat zou zijn hem tot de orde te roepen.

Op zondag 8 mei troffen de heren elkaar in het Amsterdamse Schaakcafé De Laurierboom. Deze dag bleek bij nader in-zien wat minder gelukkig gekozen, en wel om de volgende redenen:
A. Het was moederdag.
B. De laatste speelronde van de eredivisie stond op het programma, en Ajax kon kampioen worden.
Niet valt uit te sluiten dat de publieke belangstelling voor de match wat te lijden had van bovenstaande evenementen. Neemt niet weg dat het gezellig druk was in De Laurierboom. Voor de Ajax-supporters die het voetbal verkozen boven het schaken moet het een zure dag zijn geweest, want we weten inmiddels allemaal hoe die laatste wedstrijd is afgelopen. Tja, De Graafschap uit, altijd lastig ….

In de snelschaakmatch won Dimitri de eerste partij, maar vervolgens nam Hing Ting het heft in handen, en na tussen-standen van 11-4 en 18-12 tikte hij bij een stand van 24½-16½ het beslissende punt binnen. Daarna werden de 50 par-tijen nog even volgemaakt, en nadat Dimitri de laatste partij had gewonnen werd de eindstand vastgesteld op 29½-20½ in het voordeel van de jonge uitdager. Hing Ting Lai hiermee de beste snelschaker van Amsterdam en omstreken? Wellicht, maar laten we niet vergeten dat een bekende Amerikaanse grootmeester ook binnen de stadsgrenzen woonachtig is. Volgend jaar de match Seirawan-Lai?

(door Dirk Goes)

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.