Van Foreest, Ernst, Schouten en Horvath winnen OKU

Jorden van Foreest, Sipke Ernst, Csaba Horvath en Jordy Schouten zijn met 5 uit 6 gedeeld eerste geworden bij het Open Kampioenschap van Utrecht. Jorden  werd op weerstandpunten winnaar omdat Jan Balje in de laaste ronde van Mark Smits verloor (bij een andere uitslag was Sipke eerste). De 14-jarige Casper Schoppen uit Utrecht werd met 4.5 punten kampioen van de SGS.

Sipke mocht dan niet het toernooi gewonnen hebben, hij zal wel erg tevreden geweest zijn: 1.5 uit 2 tegen de grootmeesters en de rest gewonnen. Goed uitgerust dankzij een bye op zaterdagavond legde hij de kiem voor zijn gedeelde eerste plek op zondagochtend door de latere toernooiwinnaar te verslaan:

De grote verrassing van het toernooi was de Brabander Jordy Schouten. Slechts een rating van 2064 en toch gedeeld eerste eindigen! Hij kreeg wel iets zwakkere tegenstanders dan het grootmeesterlijke trio, maar zijn spectaculaire overwinningen op Lucas van Foreest en Lars Ootes mochten er zijn. Lucas speelde het denk ik niet handig door chaos op het bord te creëren: dat is (in ieder geval volgens de theorie van Simon Webb) in het voordeel van de zwakkere speler. De stelling was voor beide spelers te moeilijk en dan is elke uitslag mogelijk, en zo bleek.

Twee keer een nederlaag van een Van Foreest, maar Jorden won er natuurlijk ook gewoon vijf! In de laatste ronde speelde hij in een must-win-situatie met succes het Koningsgambiet tegen Alik Tikrinian, die met een TPR van 2360 ook tevreden over zijn toernooi kan zijn.

 

(Foto’s gemaakt door Harry Gielen, meer hier.)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.