EK Jeugd 2016 ronde 7 – Kanshebbers laten punten liggen

Met vijf Nederlanders aan een livebord gingen we deze ronde vol vertrouwen tegemoet. Kansrijke stellingen werden opgebouwd, maar helaas niet verzilverd. Met een score van 1 uit 5 voor de toppers kunnen we dan ook moeilijk tevreden zijn. Er is hard gestreden, maar helaas viel het dubbeltje in veel gevallen net de verkeerde kant op.
Na anderhalf uur spelen is Siem van Dael (B12) de eerste die de analysezaal binnen komt lopen. In de opening verwisselde hij een aantal zetten en daarna ging het heel snel bergafwaarts. Even later komt Kevin Nguyen (B16) met goed en slecht nieuws: hij heeft gewonnen, maar de partij was echt dramatisch. Zijn tegenstander kwam er in de analyse nog even bij zitten, al was het alleen maar om de frustratie van de uit handen gegeven winst een plekje te kunnen geven. Maar na twee nederlagen op rij was een overwinning erg welkom voor Kevin.

Feline Waardenburg (G16) stond vanuit de opening wat beter, maar vond het lastig om een plan te bedenken en het voordeel van haar loperpaar uit te buiten. De stelling vervlakte, waarna de dames tot remise besloten. Thomas Beerdsen (B18) was eveneens ontevreden met zijn remise. Na een prima opening ruilde hij dames waardoor de stelling kantelde. Daarna moest hij nog even zijn best doen op zoek naar een puntendeling. Eline Roebers (G10) liep wat achter in ontwikkeling, maar nam even de tijd en herstelde zich goed. In het eindspel had ze licht voordeel, maar nooit echt genoeg voor de winst.

Na deze drie remises, was het eindelijk tijd voor een punt. Yichen Han (B10) kwam iets prettiger uit de opening, maakte in het middenspel een pion buit en wikkelde vervolgens keurig af naar een gewonnen eindspel. Een mooie overwinning! Helaas kwam Timardi Verhoeff (G18) minder goed geluimd de analysezaal binnen. Ze was haar voorbereiding vergeten en kwam iets minder uit de opening. Timardi hield goed vol, maar in de tijdnood werd de druk haar te veel. Desalniettemin een goede partij tegen een zeer sterke tegenstandster.

Lucas Nguyen (B12) kwam twee pionnen voor, maar de ongelijke lopers zorgden voor ongelijke kansen. Zijn tegenstander wist erg actief te worden, maar Lucas hield goed de deur dicht. Daarna wikkelde hij goed af en won vrij eenvoudig in het eindspel.

In de partij van Marlinde Waardenburg (G14) werd het evenwicht nooit verbroken. Beide speelsters zetten de partij rustig op en durfden niet echt voor de aanval te gaan. Her en der werden wat stukken geruild, waarna een potremise dame-eindspel ontstond. Ook in de partij van Max Warmerdam (B16) werd de vrede getekend. Max wist in de opening met zwart snel het initiatief naar zich toe te trekken. Toen hij in het eindspel zijn toren had geactiveerd, kon zijn tegenstander echter een grote afwikkeling afdwingen en was het direct remise.

Maaike Keetman (G18) kwam uitstekend uit de opening maar gebruikte te veel tijd. Toen ze werd geconfronteerd met enorme complicaties raakte ze in tijdnood het overzicht kwijt en kon ze het eindspel niet meer keepen. Ook voor Liam Vrolijk (B14) liep het allemaal niet zoals gehoopt. Hij creëerde al snel een flink ruimtevoordeel, maar had zijn stukken toch niet helemaal optimaal staan. Na een ingewikkelde tijdnoodfase zat hij in het eindspel opgescheept met een kwetsbare koning en te veel zwakke pionnen. Robby Kevlishvili (B16) daarentegen, kreeg met wit amper voordeel vanuit de opening. Hij probeerde het erg lang, maar ging te ver en uiteindelijk ging zijn tegenstander er na een lange partij zelfs nog met de winst vandoor.

Gelukkig werd de dag positief afgesloten. Eelke de Boer (B14) won in het middenspel een pion en belandde in een dame-eindspel. Na veel schaakjes boekte hij naar eigen zeggen ‘per ongeluk progressie’ en wist na lang schaken het punt te pakken.

Klik hier voor de resultaten van de Nederlanders

Klik hier om de partijen na te spelen

Website

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.