Lisa Hortensius mede aan kop met Anne Haast

Omdat collega verslaggever Richard Vedder u al in geuren en kleuren heeft verteld wat er vandaag bij de heren gebeurde, probeer ik u bij te praten over het NK dames in Amsterdam. De twee vriendinnen die voor de ronde samen door Amsterdam wandelen (zie nevenstaande foto van Anne Haast en Lisa Hortensius) op weg naar het Tropenmuseum zijn op de gevoelige plaat vastgelegd door onze ‘paparazzifotograaf’ Harry Gielen.

 

Anne Haast (links) en Lisa Hortentius (rechts)

Ze konden waarschijnlijk niet vermoeden dat ze na de vierde ronde gezamenlijk bovenaan zouden staan. Dat kwam omdat koploopster Anne een half puntje kwijtraakte aan Anna-Maja Kazarian en Lisa na een complete heksenketel het volle punt tegen Linda Jap Tjoen San mocht aantekenen. Beide speelster hebben 3 uit 4 op een halfje gevolgd door Anna-Maya Kazarian en Smaranda Paduariu. Iozefina Paulet schoof flink op het klassement door Martine Middelveld, die nog altijd moederziel onderaan staat, te verslaan. De partij tussen Arlette van Weersel en Smaranda eindigde na harde strijd in remise.

Het topduel tussen titelverdedigster Anne Haast en haar toekomstige troonpretendent, de nog jeugdige Anna-Maja Kazarian, culmineerde na de opening al snel in een toreneindspel waar voor beide speelsters weinig te halen viel. Anne offerde weliswaar een pionnetje, maar Anna-Maja reageerde adequaat. De partij verzandde in een remisestelling, maar kende toch één opmerkelijk moment. Namelijk de stelling waarin remise werd gegeven!

Kazarian, Anna-Maja – Haast, Anne

 

Hier speelde Anna-Maja namelijk

33. Kf3?!

En toen werden de handen geschud. Toch blijkt de partijvoortzetting niet al te best. 33. Ta6 lijkt noodzakelijk. Na 33…Tg3+ 34. Kd2 Txg2+ 35. Ke3 Tb2 36. Txa5+ Kd6 is het totaal remise.

Maar na de tekstzet had Anne voor de winst kunnen gaan met

33…Kd4! De koning dringt sterk naar binnen en daartegen valt weinig te beginnen. Bijvoorbeeld:

A) 34. Tc6 Kxd3 en zwart e-pion dreigt gevaarlijk te worden.

B) 34. Td6+ Kc3 35. Ta6 Kxd3 36. Kf2 e4 37. Txa5 e3+ 38. Kf1 e2+ 39. Ke1 Txg2 40. Td5+ Kc3 en zwart staat zo’n beetje op winst.

Maar toen dat niet gebeurd was, was het wachten of één van de achtervolgers bij Anne langszij kon komen. Het zag er naar uit dat Smaranda dat zou kunnen worden, want zij stond er goed voor tegen Arlette. Toch strandde het schip in het zicht van de haven en mocht zij aan het eind tevreden zijn met een half puntje.

 

De runner-up werd dus Lisa die een krankzinnige partij speelde tegen Linda. Vanuit een soort Benoni-achtige stelling ontstak Linda het vuurwerk met de volgende knal:

Hortensius, Lisa – Jap Tjoen San, Linda

Wit heeft zojuist 18. Lb2 gespeeld en zwart moet nu snel iets doen omdat wit anders een overweldigende stelling krijgen na Pd2. Dat deed zij dan ook met

19…Pxe4!?

Linda grijpt haar kans! Ze offert pardoes een stuk voor twee pionnen en de nodige wanorde in het witte kamp. Het offer blijkt volledig gerechtvaardigd, maar desondanks viel het voor zwart niet mee om de compensatie in tact te houden. Na een fikse onnauwkeurigheid en een knappe actie van Lisa verdween alle muziek uit de stelling en leek een voorspoedige overwinning voor Lisa in het verschiet te liggen. Maar opnieuw toonde Linda veerkracht door een tweede stuk te offeren, voor opnieuw twee pionnen. Zo ontstond de merkwaardige materiaalverhouding dat wit beschikte over een twee torens plus twee paarden en twee pionnen tegenover zwart ook twee torens en vijf pionnen. Daarvan had zij twee verbonden vrijpionnen. Het bleek allemaal net niet te gaan voor zwart en Lisa wikkelde af naar een eindspel met een stuk tegen slechts één pion, dat zij gedecideerd naar de winst voerde.

 

De arme Martine Middelveld is na vier ronden nog altijd niet van de nul af. Nu was het Iozefina die het lot in de onderlinge partij bezegelde met een aardige combinatie. Die ontstond in deze stelling:

Paulet, Iozefina – Middelveld, Martine

30…De6

Zwart had het al niet gemakkelijk maar na deze zet verloopt wits initiatief op rolletjes.

 1. Lf5! De7 32. Dg3 Pf6

Na deze zet is het definitief gedaan. Paulet vindt de combinatie die de stelling herbergt. Na 32…Tf6 33. Lxd7 Dxd7 34. Txf6 Kxf6 35. Tf1+ Kg7 36. Pf5+ grijpen wits stukken overigens ook beslissend in. De zwarte koning wordt geen rust meer gegund zoals blijkt uit de volgende varianten. 36…Kg8 [ 36…Kh8 37. Pd6 Tg8 38. De5+ Dg7 39. Pf7#] 37. Ph6+ Kh8 38. Pf7+ Kg8 39. Pe5 De6 40. Dh4

 1. Lxg6! De3+

33…hxg6 34. Pf5+

 1. Dxe3 Txe3 35. Pf5+

En hierna blijft zwart teveel materiaal achter.

1-0

 

Uitslagen ronde vier:

Algemeen                                                                           Dames

 

 

Stand na vier ronden:

Algemeen                                                                           Dames

 

DE ANALYSES VAN DE DAMES (via de viewer)

 

(Alle foto’s zijn van Harry Gielen)

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  Ludo Tolhuizen 25 augustus 2016

  Is in de partij Kazarian-Haast de zet 33. Kf3 echt gespeeld? Ik kan me niet voorstellen dat Haast dan 33.. Kd4 niet zou zien. Ik ben trouwens onder de indruk van de taaiheid van Van Weersel: gisteren op de tiende zet een stuk weggegeven, vandaag een matige stelling tientallen zetten lang verdedigd en remise gemaakt, chapeau!

  • Avatar
   Zuid Limburg 26 augustus 2016

   Misschien toch het psychologische effect van remise als maximaal haalbare al een poos in je hoofd hebben zitten. Wordt het dan aangeboden dan wordt het snel geaccepteerd zonder de laatste zet goed te bekijken.

 2. Avatar
  FlatlandR 26 augustus 2016

  Prima verslag. Klein puntje: het is Anna-Maja i.p.v. Anna-Maya.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.