Van Foreest of Van Wely? Spannende slotronde

 Van Foreest of Van Wely? Spannende slotronde

Van Foreest of Van Wely? Het is nog geen uitgemaakte zaak. Na de zwaarbevochten remise in hun onderlinge duel van ronde 6, blijft klassementsleider Van Foreest een half punt voor op Van Wely. Dat betekent dat de uiterst spannende slotronde zondag de beslissing in het kampioenschap moet brengen.Bij gelijk eindigen wordt er een beslissingsmatch gespeeld (twee partijen snelschaken). Klik hier voor de reglementen.

Van Weersel wint opnieuw

Van Weersel won tegen Middelveld en lijkt de smaak te pakken te krijgen. Middelveld maakte wat onnauwkeurigheden en wist het witte overwicht niet te neutraliseren.

 Jap-Padurariu remise

Padurariu speelde de opening niet goed en kwam verloren te staan. Ze vond dat ze geluk had gehad dat ze met remise wegkwam. In een beter staand eindspel stond Jap remise door zetherhaling toe.

Bok-Reinderman remise

Remise na een partij waarin het evenwicht niet werkelijk verbroken is. Bok zei na afloop dat hij Reindermans plan in het eindspel met f5 niet zo goed vond, beter gewoon Toren naar d7 en c7. Op zet 40 miste Bok een minieme kans, Pd2 had wellicht iets meer geboden dan de partijvoortzetting. Bok baalt wel enigszins, het is duidelijk dat hij tijdens dit NK niet helemaal scherp is. De vorm is er niet. Zijn vreselijke verlies tegen Van den Doel (R4) was een harde klap. Hij hoopt nog wel op een winstpartij!

Van Foreest houdt stand tegen Van Wely

Van Foreest heeft in een iets slechtere stelling stand gehouden tegen een drukkende Van Wely. De uitslag van deze topper van de zesde ronde betekent dat Van Foreest zijn half punt voorsprong op Van Wely behoudt. Zondag zal de ontknoping van het kampioenschap moeten brengen: het blijft ongemeen spannend.Natuurlijk kwam er een Najdorf op het bord, dat zal voor beide heren geen grote verrassing zijn geweest. Van Wely had onlangs met 7…g5 (een idee van Topolov tegen Carlsen) op een toernooi in Apeldoorn hardhandig verloren. Zou hij een verbetering hebben voorbereid? Hij speelde het anders, moest over 8…b4 erg lang nadenken, maar kreeg met zwart helemaal wat hij wilde: ruimtevoordeel en druk. Zwart stond de hele partij beter, maar weer net niet zoveel beter dat er een duidelijk winstplan voorhanden was . Van Wely zette in het eindspel alles op alles om toch een winst te forceren. Dat leidde tot het studieachtige 50….f3+. Wit heeft maar een zet: Kh1. Wonderbaarlijk genoeg kan wit het allemaal precies houden.

De eerste reacties van de spelers na afloop. Van Wely was uiteraard teleurgesteld. Zijn voorbereiding had gewerkt, hij kreeg “een heerlijke stelling” en “wit hangt in de touwen”. Hij was niet tevreden over het dameruilen. Van Foreest was tevreden met het resultaat dat hem op de eerste plaats houdt. Maar de partij verliep bepaald niet zoals hij zich dat had voorgesteld.

Van den Doel wint wilde partij

Een woeste Siciliaan tussen Van den Doel en Ernst. Van den Doel had hier nog nooit 3.c4 gespeeld en hoopte zo Ernst te verrassen. Ernst op zijn beurt kwam met a tempo 4…Pd4 en haalde zo zijn tegenstander uit zijn boek. Ernst gooide met 7…g5 alle remmen los, en na Van den Doels scherpe antwoord h4 werden er lijnen geopend en ontstond een woeste partij waarin beide koningen niet al te veilig stonden. Wit had echter een pion meer en verzamelde er nog een paar, terwijl zwarts aanval niet doorsloeg.Ernst was wederom vroeg uit de veren voor de openingsvoorbereiding. Het verrassen van Van den Doel slaagde in zoverre dat beiden al na een zet of vijf op onbekend terrein waren. Ernst had in een andere variant de zet …g5 voorbereid. Dat spookte door zijn hoofd en op de zevende zet kon hij het niet laten die levensgevaarlijke pionopstoot te doen. Gewoon 7…g6 was normaal geweest, g5 leidde meteen tot een soort “koffiehuisschaak” (Ernst). Ernst zei later in de partij veel cruciale dingen te hebben gemist, de witte damezetten b.v. die al die pionnen opaten.

Paulet gedeeld eerste na winst

Paulet scoort een belangrijk punt in een spannende partij en komt daarmee op de gedeeld eerste plaats met Haast en Hortensius. Morgen wordt het dameskampioenschap in een uiterst spannende laatste ronde beslist.In de partij tegen Anna Maja Kazarian was de zestiende zet een belangrijk moment. Paulets Dg5 was sterk (waar 16.De3 een pion verliest na Pxe5). Kazarian besloot tot een moedig stukoffer 21…Pxe5, wellicht ook om haar laatste kansen op een goede toernooiuitslag te behouden. Paulet had alles zien aankomen. Zoals de trotse winnares na afloop zei, als de tactische trucjes niet werken is het gewoon verloren voor zwart met zo weinig stukken bij de aanval.

Drama bij Hortensius

Een dramatische ontknoping van ronde 6 bij de dames. Hortensius verliest het belangrijke onderling duel van Haast. Omdat Paulet ook won, staan deze drie nu gezamenlijk op de eerste plaats. Zondag wordt in een uiterst spannende laatste ronde het kampioenschap beslist.In een gecompliceerde, maar gelijke positie werd Hortensius uit het niets overrompeld door een prachtig loperoffer van Haast: 28….Lxe5! De zwarte aanval was daarna onhoudbaar; misschien had Hortensius met 35. Db3 i.p.v. Kg2 iets meer weerstand kunnen bieden, maar het is psychologisch natuurlijk niet makkelijk na zo’n klap als Lxe5 te herstellen.

**UPDATE** Het blijkt dat er na 28…Lxe5 toch één winnende voortzetting voor wit inzit: 29.dxe5, d4. 30.Lc4!. Haast kwam daar na de partij op de hotelkamer met de computer achter, maar het leek haar naderhand niet veel uit te maken. Het resultaat telt. Op het moment van haar loperoffer zaten ze allebei in tijdnood, dus het was een goede praktische kans. Haast had in de partij geprobeerd om zoveel mogelijk scherpte in de stelling te krijgen en was natuurlijk erg blij dat ze nu weer helemaal terug in de race om de titel is.

L Ami eerste overwinning

“Er moest hard gerekend worden” zei een glimlachende L Ami na zijn eerste winstpartij van het toernooi. Hij doelde op de verwikkelingen die werden ingezet na 18.Ph5. Vooral het wat griezelige 24.Dxb8 had hem veel rekentijd gekost. Achteraf verbaasde het hem dat de partij zo tactisch gewonnen moest worden. Of hij nu iets tevredener over zijn toernooi is? “Helemaal niet. Maar, en zet dat ma

2 Reacties

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.