Van Foreest slaat aanval Van Wely af, Hortensius onderuit

Jorden van Foreest staat op de drempel van zijn eerste Kampioenschap van Nederland. Met een half puntje voorsprong op zijn naaste belager, Loek van Wely, werd het vandaag voor hem peentjes zweten. Want het stond van te voren vast dat de zevenvoudige landskampioen – ook al had hij zwart – er eens flink voor ging zitten. Van Wely kwam een heel eind, maar Van Foreest bleek erg taai en onverzettelijk zodat het toch remise werd. Daarmee behoudt de Groninger zijn halfje voorsprong. Met de partijen Van Wely – Van den Doel en Werle – Van Foreest op het programma voor de laatste ronde kan het toch nog spannend worden. Werle is getergd naar twee achtereenvolgende nullen, Van den Doel is de man in vorm gekomen na twee overwinningen in de laatste drie ronden. Zou het nog uitmaken dat Van Wely wit heeft en Van Foreest zwart?

Bij de dames is het zo mogelijk nog spannender. Anne Haast stelde orde op zaken door met zwart de kersverse koploopster, Lisa Hortensius, op haar eerste nul te trakteren. Omdat Iozefina Paulet won van Anna-Maja Kazarian, kwam die ook nog op gelijke hoogte zodat er drie dames met ieder 4 uit 6 gaan strijden om de titel.

Daarbij lijkt Lisa de meest gunstige papieren te hebben: zij speelt tegen Martine Middelveld die helemaal onderaan staat. Anne moet het opnemen tegen Linda Jap Tjoen San en Iozefina tegen de niet te onderschatten Smaranda Padurariu.

 

In de ronde van vandaag waren natuurlijk alle ogen gericht op de partij Van Foreest met wit tegen Loek van Wely. De openingsvariant (uit het Siciliaans met 3. Lb5+) die op het bord kwam, is de laatste paar jaren erg in de mode sinds Magnus Carlsen er een nul mee opliep tegen Veselin Topalov in 2015. Want als de wereldkampioen ergens mee verliest, stort de halve schaakwereld zich erop. Van Wely had ook geen goede ervaringen met de variant die Van Foreest hem voorschotelde. Onlangs (om precies te zijn bij het Leiden Tournament van deze zomer) had een andere jeugdspeler, Thomas Beerdsen, zomaar verslagen. Maar Van Wely zou Van Wely niet zijn als hij zich niet opnieuw zou inlaten op deze obscure variant. Het gaat om de stelling die na de volgende zetten ontstaat:

 1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. Lb5+ Pd7 4. O-O Pgf6 5. Te1 a6 6. Ld3

De bedoeling van deze op het oog merkwaardige zet is dat wit met c2-c3 en Ld3-c2 een mooi pionnencentrum gaat opbouwen met d2-d4. Als zwart niet snel aan de bel trekt, krijgt wit geruisloos een heel prettige stelling.

6…b5 7. c4!?

Een krankzinnige variant die toevallig ‘heet van de naald’ is. Carlsen liep met wit tegen de lamp toen Topalov hem een ‘idioot’ nieuwtje voorschotelde. Nu kan zwart na 7. c3 Lb7 8. Lc2 het bovengenoemde plan doorkruisen met 8…c4 Na 9. b3 e6 is de stelling voor zwart wel in orde. Maar Van Wely ging voor

7…Tb8!?

En hij kreeg daarmee een redelijk comfortabele stelling (zie verdere analyse in de viewer).

Nadat er een vrijwel dichtgeschoven stelling ontstond, had zwart een klein, doch tastbaar voordeeltje van de goede tegen de slechte loper. Tot in het verre eindspel speelde dit een rol, zeker toen zwart zijn loper voor een wit paard mocht inleveren en hij met twee paarden in een gesloten stelling mocht spelen tegen een slechte loper en een paard. Maar Van Foreest toonde zich een bekwaam verdediger. Hij liep in geen enkel tactisch grapje en hij verdedigde zich heel adequaat. Omdat Van Wely, gezien de toernooistand ijzer met handen moest breken, ging hij voor een tweesnijdende zet. Dat kwam hem op pionverlies te staan dat echter geen verdere consequenties had. Zijn sterke paard tegen de nog altijd heel slechte loper woog zonder meer op tegen dit pionverlies, zodat de vrede getekend werd.

 

Erik van den Doel is na een wat ongelukkig begin flink op dreef geraakt. Omdat hij vandaag alles opraapte wat Sipke Ernst hem voor de voeten wierp, slaagde hij er in een nieuw punt aan zijn totaal toe te voegen en daarmee staat hij inmiddels ongedeeld derde. Theoretisch zou hij zelfs nog kampioen kunnen worden. Dan moet hij met zwart van Loek winnen en dan moet Jorden onderuit gaan. Hij dwingt dan een match om de titel af. De andere heren zijn uitgeschakeld voor de titel, maar dat wisten ze al. Erwin l’Ami kwam weer op 50% door Jan Werle te verslaan. Een tegenstander van wie hij in het verleden regelmatig verloor. Ondertussen bestookten Benjamin Bok en Dimitri Reinderman elkaar, totdat alle oorlogshandelingen uit de stelling weggleden en er twee kale koningen overbleven.

Bij de dames moest koploopster Lisa Hortensius proberen om met wit Anne Haast van het lijf te houden. Dat lukte haar aanvankelijk uitstekend. Na een voorspoedig verlopen openingsfase kon ze bogen op meer ruimte en een keurig pionnencentrum. Een wat onnodige terugtrekking van haar loper van e3 gaf Anne wat lucht en die werkte onmiddellijk aan een counter. Op een zeer onverwacht moment deed zij zelfs een stuk in de aanbieding in een poging de witte koning te kunnen bestoken. De verwikkelingen die hierdoor ontstonden groeiden Lisa boven het hoofd. En daardoor slaagde zij er ook niet in om het offer min of meer te weerleggen. In de chaos die naar haar antwoord ontstond, bleek Anne in haar element. Ze loodste een ver doorgebroken vrijpion uiteindelijk naar de overkant.

Een van de speelsters die op het vinkentouw zit, is Iozefina Paulet. Na haar ongelukkige nederlaag tegen Anne Haast, vroegtijdig in dit toernooi, is ze langzaam naar de top van de ranglijst gekropen. Door met wit een stukoffer van Anna-Maja Kazarian – die dat in reeds bedenkelijke stelling na de opening speelde – hard aan te pakken, is nu een van de drie koploopsters die om de titel gaat spelen.

 

In de andere partijen kwam Arlette van Weersel, die een merkwaardig toernooi speelt, tot winst. Ze kwam voordelig uit de opening tegen Martine Middelveld en zette dat voordeel vanuit het middenspel om in een gunstig eindspel. Dat behandelde ze voortreffelijk waardoor Middelveld tot haar ongenoegen moest toezien hoe ze opnieuw verloor.

De partij tussen Smaranda en Linda eindigde – na harde strijd – in remise.

 

 

Uitslagen ronde zes:

Algemeen                                                                        Dames

 

 

Stand na zes ronden:

Algemeen       Dames

 

 

ANALYSES VAN DE PARTIJEN (via de viewer)

 

 

(Alle foto’s zijn van Harry Gielen)

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

 1. Avatar
  congodomi 28 augustus 2016

  Dag Herman,

  Dank voor al je enthousiaste en zeer leerzame verslagen, nu weer van het NK. Goed leesvoer voor een gemiddelde clubspeler als ik.

  Tijdens het volgen van Van Foreest Van Wely keek ik al uit naar jouw commentaar, omdat het zo nadrukkelijk draaide om de slechte loper. Helaas analyseer je niet uitgebreid. Ik vroeg me af of zwart niet toch ergens de winst had laten liggen. Van Wely’s manoevre f5-f4-f3(!) vond ik verassend, maar ik verwachtte nu op de 54 ste zet Pe2 ipv Ke7. Was dat geen winstpoging?

  Benieuwd naar jouw inschatting.

  Hartelijke groet, Jan-Matthijs van Leeuwen

  • Avatar
   congodomi 28 augustus 2016

   Sorry, te snel gelezen. Vergeet mijn vorige berichtje, op de complimenten na dan 😉

   Jan-Matthjis

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.