17-jarige Jorden van Foreest kampioen, Anne Haast prolongeert titel

Het is Jorden van Foreest gelukt om voor de eerste maal in zijn carrière Nederlands Kampioen te worden. De pas 17-jarige grootmeester mocht na een zenuwslopend gevecht tegen zijn stadsgenoot Jan Werle de felicitaties in ontvangst nemen. Het lukte hem om Werle in het verre eindspel omver te krijgen en daarmee bleef hij buiten bereik van Loek van Wely, die de druk op de ketel maximaal had gezet door zelf ook op fraaie wijze een eindspel van Erik van den Doel af te nemen.

Bij de dames gelukte het Anne Haast om haar derde titel in successie te veroveren. Ze won in de laatste ronde op overtuigende wijze van Linda Jap Tjoen San en zag ondertussen dat Lisa Hortensius haar eigen kansen op een eventuele titel verspeelde door niet door de defensie van haar clubgenoot Martine Middelveld heen te komen. De enige die nog gelijk kon komen met Anne was Iozefina Paulet die uiteindelijk Smaranda Padurariu wist te verslaan. Gevolg was dat er een barrage tussen Haast en Paulet plaatsvond, die tweemaal in 1-1 eindigde. Nu werd er ‘sudden death’ gespeeld, hetgeen inhield dat een overwinning in een partij, meteen beslissend was. En in het laatste potje bleek Anne Haast de meest gehaaide!

Het was een zinderende slotronde in het Tropenmuseum te Amsterdam. Ook de laatste dag in augustus waarin tropische temperaturen gehaald zouden worden en onder deze hoogspanning betraden alle matadoren het strijdtoneel.

In het Algemene Kampioenschap waren de meeste ogen gericht op de twee partijen waarin de titel op het spel stond. Dat was om te beginnen de partij tussen Jan Werle en Jorden van Foreest. Bij een overwinning van Jorden, die een half voor stond op Loek van Wely en een punt op Erik van den Doel, zou de titel naar hem gaan. Het kon eigenlijk niet mooier want de twee laatstgenoemde mochten onderling strijden wie Jorden het vuur na aan de schenen zou leggen. Erik had een theoretische kans als hij Loek zou verslaan; dan moest Jorden natuurlijk wel verliezen. En Erik ging ervoor! Hij zorgde voor een scherpe strijd waarin hard gerekend moest worden. Nadat hij redelijk uit de opening was gekomen, kon hij toch niet voorkomen dat Van Wely een kansrijk kwaliteitsoffer op het bord toverde. Voor de kwaliteit kreeg de zevenvoudige Nederlandse kampioen mooie compensatie.

Aanvankelijk verdedigde Van den Doel zich goed, maar op een gegeven moment werd het hem toch te veel. Een lelijke fout werd onmiddellijk afgestraft. Loek slaagde erin om op kunstige wijze een pion naar de overkant te loodsen en omdat hij daar genoeg materiaal  mee won, streek Erik de vlag.

Daarmee was Van Foreest onder maximale hoogspanning komen te staan. Maar hij bleef er erg koel onder. Zijn stelling was er ook naar, want al snel na de opening had hij groot voordeel in handen. Werle was echter niet genegen om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden en hij verdedigde zich zeer secuur. Langzaam gleed de stelling af naar een eindspel waarin Jorden een pion meer had, maar waarin vooral zijn toren en loper beter samenwerkten dan het wat ongelukkige witte paard en de witte toren. Toen zwart met zijn g-pion naar voren begon te stomen was er geen redden meer aan. De pion ging – ondersteund door drie zwarte stukken – linea recta naar de overkant. Omdat de witte koning nog in zijn baan bleef staan, kon Jorden zelfs op creatieve wijze een matnetje vlechten. En toen wit het mat niet kon verhinderen, was zijn eerste Nederlandse titel een feit. Een fraaie prestatie!

Bij de dames was het ook ongemeen spannend. Daar was Anne Haast de eerste die haar kandidatuur nadrukkelijk wist te stellen. Zij walste in no-time over de Pircverdediging van Linda Jap Tjoen San heen. De wijze waarop zij de zwarte koningsstelling open wist te breken en haar stukken in de aanval wist te betrekken was een lust voor het oog. Dat zij ergens een aardig dameoffer versmaadde, valt haar niet aan te rekenen. De afwikkeling naar een eindspel met twee pionnen meer, stelde de winst veilig. Daarmee zette zij haar concurrentes, Lisa Hortensius en Iozefina Paulet voor het blok. Die moesten per se winnen en juist als dat moet, blijkt het allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Lisa kwam redelijk bevredigend uit de opening, maar de stelling leende zich er niet bepaald voor de tegenstander, Martine Middelveld, zomaar mee omver te lopen. Sterker nog: op een gegeven moment kon zwart niets actiefs meer ondernemen en dat was voor Lisa de reden om de stekker er maar uit te trekken. Remise. Dat zij twee ronden voor het eind nog een punt los stond van de rest van het veld, zal zij zich de rest van haar leven niet meer vergeten! Maar het mocht dus toch niet zo zijn.

 

Nu kwam het neer op Iozefina Paulet die met zwart een heel agressief spelende Smaranda Padurariu tegenover zich trof. Even had wit naar mijn mening groot voordeel in handen, maar na een hele reeks onduidelijke stofwolken, kwam Iozefina daar zegevierend uit tevoorschijn. Zij had alle moeilijke zetten gedaan en hoefde alleen nog maar het punt binnen te tikken. En toen gebeurde er iets merkwaardigs. Eerst maakte zij een fout die een geforceerde remise toeliet en na een nieuwe blunder kon wit zelfs geforceerd mat geven. Toegegeven: het was in de tijdnoodfase, de druk was hoog, het was warm en de wendingen waren misschien niet helemaal vanzelfsprekend. Maar Smaranda, die toch sprankelend combinatiespel kan laten zien, slaagde er ook niet in om de schitterende wending te vinden (zie mijn analyse). Het gevolg was dat Iozefina nu niet meer los liet en de partij keurig afmaakte.

 

Daarmee waren Anne Haast en zij op de gedeeld eerste plaats geëindigd en moest een tiebreak bepalen naar wie de titel zou gaan. Dat werd een paar zenuwslopende vluggertjes waarin geen enkele remise viel. Eerst won Haast, toen Paulet. Daarna won Haast weer, maar Paulet maakte opnieuw gelijk. De ‘Sudden Death’ bracht toen de beslissing want weer was het Anne die won en nu was er geen antwoord meer mogelijk. Anne Haast voor de derde maal in haar carrière Kampioen van Nederland.

 

Schaaksite feliciteert zowel Jorden van Foreest als Anne Haast met het behalen van de Nederlandse titels!

  

 

Het was een prachtig toernooi, volgend jaar hopelijk weer!

  

Uitslagen ronde zeven:

Algemeen                                                                       Dames

 

 

Eindstand na zeven ronden:

Algemeen                                                                         Dames

  

 

ANALYSES VAN DE PARTIJEN (via de viewer)

 

Partijen uit de tiebreak tussen Haast en Paulet:

(Eén partij is verminkt geraakt door het snelle spel…)

 

(Alle foto’s zijn van Harry Gielen)

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 28 augustus 2016

    Een daverend succes voor Jorden van Foreest, die met creatief aanvallend spel het schaken in Nederland verrijkte en zeer verdiend het goud voor zich opeiste.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.