Heren nog steeds zonder puntverlies, stunt dames tegen Iran

De Nederlandse mannen hebben ook hun vijfde match gewonnen. Tegen Wit-Rusland werd het een benauwde 2.5-1.5 overwinning. Na vijf ronden staat Nederland daarom met 10 matchpunten bovenaan, samen met India (versloeg het gastland) en Oekraïne dat na eerst Rusland verslagen te hebben nu van China won. Ook de Nederlandse dames wonnen met 2.5-1.5 tegen het op papier sterkere Iran. Zij hebben nu acht matchpunten.

De mannen hadden een relatief gunstige indeling: zij kregen de zwakste van de vijf andere achtpunters, het als 23e geplaatste Wit-Rusland.  Nederland had op alle borden een ratingoverwicht, maar een makkelijke overwinning werd het niet.
Sterker nog, even leek het erop dat Nederland met 3-1 zou verliezen. Maar alles kwam goed: kopman Giri hield zijn slechte stelling remise en Bok won een koffiehuispartij die hij ook had kunnen verliezen.

De eerste uitslag kwam van Erwin l’Ami. Tegenstander Kovalev probeerde het Jobavasysteem (1.d4 Pf6 2.Pc3 d5 3.Lf4) maar bereikte niets en nam op zet 18 al genoegen met remise. Ook bij Loek van Wely werd het evenwicht nooit verbroken. Zijn tegenstander speelde een variant waarmee Keres ooit in Zürich 1953 2.5 uit 3 had gehaald, Geweigerd Damegambiet met 4…c5 en 5…cxd4. Wit kreeg het loperpaar, en een stelling die potentieel melkmogelijkheden bood:

Het probleem is echter dat zwart te veel activiteit heeft. Dat bleek ook genoeg om het loperpaar te compenseren en uiteindelijk kwam een toreneindspel op het bord dat helemaal gelijk was.

Anish Giri had het grootste ratingoverwicht en bovendien ook nog wit. Hij deed alleen een beetje raar… de onderstaande stelling ziet er ongeveer gelijk uit:

Maar even later stond het zo.

Pion a6 is eerder zwak dan sterk, wat de witte pion op g4 doet weet ik niet en bovendien is zwart aan zet en hij kan gewoon op e4 slaan. Wit kan een beetje rommelen met een kwaliteitsoffer en slaan op d6, maar objectief gezien verliest dat gewoon voor wit. Zhigalko durfde het niet aan, was blijkbaar al heel tevreden met remise en dat werd het na 29…b4 30.Da4 Dxa4 31.Txa4 Pd7 32.Ta5.

Dat betekende dat de partij van Benjamin Bok (die nog op 100% staat) de beslissing zou brengen. Bok had zich goed voorbereiding en kreeg een goede stelling uit de opening, vooral door de positie van de witte koning die op e3 stond. Bok offerde een pion, daarna een kwaliteit, daarna nog een stuk, terwijl de witte koning maar in het midden van het bord bleef staan. Kon zijne majesteit nog ontsnappen? Ja, op één moment was er een ontsnappingsmogelijkheid via f1. Gelukkig voor Nederland vond de Witrus de ontsnapping niet. Om mat te voorkomen moest hij een dame teruggeven, veel hielp dat niet, en de overwinning voor de Brabander en dus voor Nederland was binnen!

De dames speelden tegen Iran, dat tot nu toe licht was tegengevallen, maar normaalgesproken beter had moeten zijn dan Nederland.

Na een paar uur spelen leek het inderdaad ook een Iraanse overwinning te worden. Zo kwam Anna-Maja Kazarian in een eindspel met een pion achter terecht:

Ik weet niet of 17.g5 een offer was of een blunder, in ieder geval kwam zwart twee pionnen voor door te pakken op e4. Het pakte niet eens zo slecht uit voor wit:

Zwart dreigt een stuk te winnen met 22…Tf6, of niet? Wit voorkwam de dreiging met 22.Kg2 en kwam uiteindelijk in een paardeindspel met een pion minder terecht. Maar 22.Txc7! had gekund: 22…Tf6 23.Pg3 Pxg3 en nu heeft wit een tussenzet: 24.Pxg5! dreigt mat met Tc8 waardoor en na b.v. 24…Td6 25.fxg3 staat het gelijk. Het paardeindspel in de partij zat tussen remise en gewonnen voor zwart in, door stug spel wist Anna-Maja het echter remise te houden.

Anna Haast speelde tot vandaag alleen nog maar remise, maar vandaag leek het haar dag te worden. Tegen een egelstelling stond ze de hele tijd beter en een combinatie van haar tegenstandster leidde tot een stelling waarin ze een kleine kwaliteit tegen een pion had en bovendien twee verbonden vrijpionnen had.

De reden dat deze stelling goed is voor wit, is vooral dat de torens geen open lijnen hebben. Zolang wit de stelling gesloten houdt kunnen de torens weinig, de paarden daarentegen des te meer. Helaas koos Anne in plaats van 30.Te1 voor 30.Pxc4? Dxe4 31.Pxd6 Txc3 32.Pxe4 Txa3 en zo werd het haar vierde remise.

Bij Khademalsharieh-Peng misten beide dames een kans op voordeel, remise was het logische resultaat. Zo bleef er nog één partij over, Hejazipour tegen Lanchava. Tea deed vlak na de opening een slechte zet en als gevolg daarvan lukte het niet om haar ontwikkeling te voltooien: haar loper bleef maar op c8 staan. Wit had het ondertussen voor het uitzoeken, proberen een pion te winnen op de damevleugel? Of zit er een mat in? Ze probeerde voor een aanval te gaan, toen dat niet lukte ging ze toch maar voor een pion, maar op een heel onhandige manier… de pion won ze, maar opeens bleek haar loper geen velden te hebben! Kwijt! En opeens had wit in plaats van groot voordeel een verloren stelling. Er viel ook niets meer aan te doen, Lanchava maakte geen fout, het duurde even maar het resultaat was niet meer in twijfel. Punt voor Lanchava, twee matchpunten voor Nederland!

 

 

 

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.