Heren herstellen zich, dames kopje onder tegen Polen

Na acht ronden staan zowel de Nederlandse heren als de Nederlandse dames op twaalf matchpunten. De heren wisten na twee nederlagen eindelijk weer een overwinning te boeken: Cuba werd verslagen met 2.5-1.5. De dames verloren na hun stunt tegen Georgie het topduel (tafel twee) met dezelfde cijfers. Beide teams blijven in de race voor de medailles, alles zal afhangen van de laatste drie ronden.

Bij de heren zag het er al snel goed uit voor oranje. L’Ami en Bok stonden ongeveer gelijk na de opening, Van Kampen had een prettig plusje en onze kopman had met sterk spel een kwaliteit gewonnen. Maar in de volgende stelling dacht hij een half uur na.

Wit staat op dit moment een volle kwaliteit voor, maar na 23.Kb1 wint zwart een pion terug. In beide gevallen zal wit met zijn toren naar e1 gaan, en dan is Lc6 benevens Te8 mat een dreiging, of ook Te7. Dat zag Giri vast ook wel, en 23…Pxb2 24.Te1 h6 25.Te7 Lf8 26.Te3 met winst is niet moeilijk te berekenen. Beter is 23…Pxf2 om na 24.Te1 Le5 (of eerst schaak op d3) de e-lijn te plomberen. Dat het niet makkelijk is om dit te winnen met wit snap ik wel, ik snap alleen niet waarom Giri dacht dat hij na 23.Kb1 in gevaar zou zijn. Hij durfde het dus niet aan, sloeg op d3 waarna zwart probleemloos remise maakte.

Dat was een tegenvaller, maar er was ook een meevaller. Erwin “Kevin Strootman” L’Ami speelde met zwart een soort catenaccio. Hij ging gewoon staan en liet wit komen. Vlak voor de tijdcontrole maakte wit een grote fout en kwam de counter:

39.Pe1?? Txf2 40.Dd3 Tf1 41.Dxc3 Td8 En omdat wit na 42.Te3 Dd1+ 43.Kb2 Td2+ 44.Ka3 Tff2 mat gaat gaf hij maar de kwaliteit met 42.Td5, maar een paar zetten later moest hij toch opgeven.

Robin van Kampen wist zijn voordeel uit te breiden, maar een partij uit één stuk werd het niet. In de tijdnoodfase liet hij zijn tegenstander terugkomen. Hij pakte een pion en nog een pion, maar zette zo wel zijn dame buitenspel en als zwart de goede torenzet had gekozen had hij remise kunnen forceren. Gelukkig koos hij de verkeerde en meteen na de tijdcontrole gaf de Cubaan op. 2.5-0.5 voor Nederland! De analyse van de partij vindt u in de viewer.

Als laatste was Benjamin Bok bezig. Bok was met vier uit vier begonnen, maar was tegen Letland mede verantwoordelijk voor de nederlaag door tegen een relatief zwakke tegenstander met wit te verliezen. Helaas wist hij zich vandaag niet te herstellen. In een eindspel van toren-loper tegen toren-loper had wist hoogstens een miniem voordeeltje, maar na een paar zwarte onnauwkeurigheden kon wit lopers ruilen om deze stelling te bereiken:

Alles bij zwart staat goed, maar helaas moet hij een zet doen. En elke zet verliest een pion… dat werd de g-pion, en die liep gewoon door. Gelukkig maakte het voor de matchpunten niet meer uit.

De dames stonden na zeven ronden verrassend bovenaan. Tegen Polen waren er ook kansen, maar op zich was de nederlaag wel terecht. De twee schaakprinsessen op bord drie en vier hadden goede stellingen na de opening, maar de tegenstanders speelden het gewoon beter.

Anna-Maja kreeg een stelling die de droom is van elke speler die Berlijns speelt. Hier kan zwart haar paard van a6 naar e6 spelen. Niet alleen is dat een goed veld voor het paard, het is ook nuttig dat de e-pion geblokkeerd staat. Waarom bleek later:

Met 25.Pxe7+! Pxe7 26.a4! opende wit de stelling. Anna-Maja probeerde de stelling nog gesloten te houden met 26…b4 maar wits techniek bleek goed genoeg om de pluspion te benutten.

Maaike Keetman kreeg een stelling die haar wel moet liggen, maar op een kritiek moment was ze niet slagvaardig genoeg.

Hier moet wit meer lijnen openen met 23.f4! Dan is 23…e4 24.Ld4 heel goed voor wit, maar anders pakt wit op e5 en gaat op f5 drukken, waarna zwart in grote problemen is. In de partij ging pion d5 verloren en kwam de zwarte koning relatief veilig op e7 terecht, waarna zwart de aanval zelfs overnam. Wit ruilde dames om niet mat te gaan, maar het eindspel met minuspion was niet te houden.

2-0 achter dus, op zich slecht nieuws voor het team, maar elk nadeel heeft een voordeel. Tea Lanchava had na een mislukt pionoffer een verloren stelling gekregen. In de tijdnoodfase wist ze een beetje terug te komen en hoewel ze na de tijdnood nog steeds een pion achter stond, had ze nog wel een beetje tegenspel. Zwart had nog wel winstkansen, maar die koos ervoor de matchoverwinning veilig te stellen. Voor Tea een belangrijk halfje, want ze staat nu vijfde in de ranglijst van het derde bord en maakt dus nog kans op een bordmedaille.

Wie geen kans maakt op een bordmedaille is Anne Haast, tegenwoordig ook wel Anish Haast genoemd. Alleen maar remises tot nu toe! Vandaag wist ze dan eindelijk een partij te winnen en bepaald niet tegen de minste. Monika Socko won ooit de Arctic Chess Challenge in Tromso, voor diverse sterke grootmeesters zoals haar man. Ook heeft ze al diverse medailles gewonnen in landenteamtoernooien, maar vandaag was Anne Haast gewoon beter. Na de opening had zwart geen problemen, daarna wist Anne met een paar sterke zetten het initatief te nemen, een pion te winnen en het goed af te maken. Zie analyse in de viewer! En zo werd de Nederlandse eer toch nog gered.

1 Reactie

  1. Avatar
    Tonbo 11 september 2016

    Leuk artikel kan alleen de foto’s niet bekijken op faceboek

    Vriendelijke groet Ton

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.