Thomas Willemze achterhaalt Alina L’Ami

Tegen hekkensluiter Jasel Lopez ging er na een harde en gelijkopgaande strijd in een Koningsindiër in de laatste zetten voor de tijdcontrole het een en ander mis. De witte stukken drongen vervaarlijk op, maar met 38…Tb1+ voordat ze op f8 terugneemt, had ze het ergste onheil kinnen voorkomen. Nu kon Alina na 39.Pd7 wegens een aftrekschaak niet met haar koning naar de zevende rij. Jasel had het werkstuk  met 41.Tb8+ Kc7 42 Txb4! kunnen voltooien, maar na eerst 41 Pd5 kon Alina met alsnog 41…Tb1+ en 42…b3 haar lastige b-pion behouden. Dat was genoeg voor een benauwde remise.

De kraker tussen de houwdegens Thomas Willemze en Manuel Bosboom had een voor deze heren vrij rustig en voor mij ondoorgrondelijk verloop. Manuel speelde in een Caro-Kann doorschuifvariant eerst 9…g5 om twee zetten later alsnog kort te rokeren. Wit had ruimtevoordeel op de damevleugel en Manuel liet daar met 15 …b6 in hogere zin zijn a-pion in de steek. Daar stond druk op de f-lijn tegenover, maar met 27….Pf3+ ging Manuel in de fout. Wel won hij na dameruil de witte g-pion, maar hij moest daarvoor a6 en c6 inleveren. Thomas had daarna weinig moeite om het karwei af te maken, vooral niet toen Manuel ook nog de e-pion offerde om zijn koning te activeren. Die zogenaamd actieve koning werd vervolgens in een matnet gedreven. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.