Wit wint!

Eén van de twee matches in het Hoogeveen Schaaktoernooi is onderhevig aan krankzinnige taferelen. De twee combattanten, Ivan Sokolov en Jorden van Foreest vliegen elkaar iedere ronde naar de strot. Degene die wit had, is tot nu toe ook degene die zegevierend tevoorschijn kwam. Het heeft iets weg van tennissen.

 

Degene die mag serveren, serveert zijn game foutloos uit. Omdat er nu vijf partijen gespeeld zijn en Sokolov de eerste was die met wit begon, leidt de voormalige Bosniër nu met 3-2. Van Foreest heeft nog één laatste kans om gelijk te maken. Maar dat zal niet zo’n probleem zijn, hij heeft morgen namelijk wit!

De andere tweekamp is inmiddels al beslist. Nigel Short won tweemaal op rij en omdat de partij van vandaag in remise eindigde, is hij op een comfortabele 3½-1½ tussenstand gekomen.

 

De partijen tussen Van Foreest en Sokolov zijn een lust voor het oog. In zijn witpartij kreeg Jorden ditmaal een Caro Kann voor de kiezen. Deze opening had Sokolov nog nooit eerder gespeeld. De dames werden in een vroeg stadium geruild, maar toch kwamen er weer tactische schermutselingen, zoals in elke partij tussen deze twee. Ivan zag een toren wat verdwalen en kwam mede daardoor in de problemen. Dimitri Reinderman – die deze partij voor Schaaksite analyseerde – oppert in zijn analyse nog een kwaliteitsoffer om de schade beperkt te houden. Zoals het ging had Jorden een mooie combinatie waarmee hij groot voordeel verwierf. Dat werd de zwartspeler allemaal te machtig. In de slotstelling kwam hij in een dodelijke penning terecht waar hij niet meer uitkwam.

Short won de vierde partij met zwart en maakte de vijfde remise, waardoor hij zich nu tot matchwinnaar mag uitroepen.

De tussenstanden in de tweekampen:

 

Open toernooi

In het Open toernooi heeft Abhijeet Gupta uit India de titel voor het grijpen. Hij staat een half punt voor op zijn landgenoot Babu Lalith, maar die moet in de laatste ronde met zwart tegen een andere Indiër, Chanda Sandipan, die op zijn beurt ook weer een halfje minder heeft. Gupta treedt aan tegen de verrassende Lucas van Foreest, die vandaag diezelfde Lalith kansloos liet. De jongeman uit Groningen nam een pion van het bord, kreeg toen een initiatiefje over zich heen, maar verdedigde nauwkeurig en sloeg in de counter hard terug.

Ook Jan Werle en Sipke Ernst schoven op in het klassement door ook hun respectievelijke tegenstanders Harmen Jonkman en Stefan Colijn te verslaan.

 

De stand aan kop na 8 ronden:

 

 (klik op de tabel voor een link naar de hele stand)

 

Analyses van de matches

Grootmeester Dimitri Reinderman heeft de vierde partijen uit de tweekampen voor u geanalyseerd.

 

 

Partijmateriaal Open toernooi

Uit het partijmateriaal van de achtste ronde heb ik een kleine selectie gemaakt.

 

 

 

 

(De foto is van Lennart Ootes)

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.