Geen hoofdpijn en geen droge strot

En Passant is Europa in, evenals LSG, SISSA en Kennemer Combinatie. Hopelijk trekt dat veel aandacht van de regionale media. In De Gooi- en Eemlander is dat in elk geval wel het geval, voor wat betreft En Passant. De krant besteedde er zaterdag een complete pagina aan. Tijdens het toernooi schrijven Henk en Richard Vedder om beurten een dagboekverslag. Gelukkig hebben ze van redacteur Bert-Jan van Oel (zelf een schaker) toestemming gekregen er sfeerverhalen van te maken. Dat zal de lezers meer aanspreken dan verhandelingen over de partijen.

In het inleidende interview schrijft Van Oel dat het toernooi net zo bijzonder is als wanneer voetbalclub Spakenburg zou aantreden tegen Barcelona met Messi. En Passant gaat voor het plezier. Zelfs met de sterkste spelers zou het team geen kans maken op een podiumplaats. Dus treden de Spakenburgers aan met de broers Vedder en Dick de Graaf, aangevuld met Friso Nijboer, Zhaoqin Peng en Jan-Willem van de Griendt.

Een vakantiereisje maken ze er niet van. Richard: “We drinken wel ons biertje, maar dat doen we hier ook. Ik heb tijdens die Europese toernooien wel eens teams gezien die rechtstreeks vanuit het nachtleven aan de ontbijttafel verschenen. Onze ploeggenoot Manuel Bosboom was bij de Europacup van een paar jaar geleden op Rhodos de eerste nacht zo bezopen geraakt dat hij daarna geen druppel meer heeft gedronken.”

Henk: “Ik ga meestal voor twaalf uur ’s avonds plat. Het is ook niet handig om met hoofdpijn te gaan schaken tegen een speler met een rating van boven de 2500.”

De broers hopen op de allersterkste tegenstanders. Daar verliezen ze wel van, maar ze roepen in herinnering dat Manuel Bosboom twee jaar geleden in Bilbao van Peter Leko won. De droom van iedere amateur, zeggen ze. (Bosboom is overigens geen amateur.) De andere kant is dat je ook kunt worden ingedeeld tegen Albanezen voor wie de bond de FIDE-contributie niet heeft betaald. Dan weet je niks over hen, maar je kunt wel van ze verliezen.

 

In de eerste aflevering van zijn column geeft Henk Vedder te kennen zich te hebben verdiept in de kwaliteit van het kraanwater in Servië. Hij wil niet met een droge strot tegen Peter Leko spelen. Helaas krijg je in Novi Sad spa rood als je spa blauw wilt hebben. Henk toont zich een goede columnist. Bij het lunchen is het handig als je Peng bij je hebt, dan kom je zomaar met damesgrootheden als Yifan Hou en Pia Cramling aan tafel te zitten.

Ging het ook nog over schaken? Jawel hoor. Alexander Grisjoek kwam even aan hun tafel kijken en toen stonden ze opeens met 3-0 achter. En Passant verloor uiteindelijk met 5,5-0,5. Alleen Dick de Graaf speelde remise, tegen Danyyil Dvirnyy, u weet wel.

 

Richard Vedder gaat in zijn eerste aflevering in op hoe schaakclubs hier en daar heten. Hij noteert schaakkring, cercle d’échecs, Schachfreunde, Schachgesellschaft, sahovski klub, chessclub, EMI, skakklub, salon shakkikerho, skakforening en sjakklub.

Ik zie uit naar de volgende dagboekverslagen. 
 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.