Kampioen Magnus Carlsen schaakt tegen 35 fans

Opbrengst bestemd voor onderzoek naar behandeling aangeboren aangezichtsafwijkingen

De Noorse wereldkampioen schaken Magnus Carlsen brengt maandag 30 januari 2017 een bezoek aan het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Hij zal enkele afdelingen bezoeken en aansluitend met 35 liefhebbers simultaan een schaakwedstrijd spelen in de hal van het Sophia. De schaakwedstrijd wordt georganiseerd door drie artsen van het Erasmus MC-Sophia. Voor 1000 euro per schaakbord kunnen schaakfanaten zich meten met Carlsen. Zij steunen daarmee een bijzonder onderzoeksproject van het Sophia.

Ofschoon Carlsen eerder te kennen had gegeven geen tijd te hebben voor het bezoek aan het Sophia, heeft hij zijn druk bezette agenda toch leeg geruimd voor het bezoek.  Carlsen komt 29 januari uit in het jaarlijkse toernooi Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. De vorige editie, begin dit jaar, wist hij nog overtuigend te winnen.

De 26-jarige Carlsen staat te boek als het grootste schaaktalent sinds Garry Kasparov. Hij leerde schaken van zijn vader. In 2003, hij was toen pas 13 jaar, werd hij grootmeester. Eind november prolongeerde hij zijn wereldtitel. Sinds enkele jaren maakt de grootmeester ook furore als fotomodel voor een hip kledingmerk.

Wie het op durft nemen tegen Carlsen en daar 1000 euro voor het goede doel voor over heeft, kan zich melden bij de stichting Hoofdzaak. Deze stichting zet zich in voor patiënten met gezichts- en gelaatsafwijkingen, de craniofaciale aandoeningen. Met de opbrengst wordt onderzoek naar de gevolgen van aangeboren aangezichts- en schedelafwijkingen gefinancierd.

Jaarlijks worden in het Erasmus MC Sophia zo’n 150 nieuwe patiënten behandeld met een aangeboren afwijking aan het gezicht of de schedel. Zo’n craniofaciale afwijking is zeldzaam en het Sophia is door het ministerie van VWS aangewezen als het expertisecentrum voor kinderen met deze aandoening. Een belangrijke en soms levensbedreigende afwijking bij deze patiëntengroep is de vernauwde ademweg, wat normaal ademen verhindert. Het craniofaciale team van het Sophia wil met de opbrengsten van de schaakwedstrijd de oorzaken van dit probleem beter begrijpen zodat de behandeling effectiever wordt.

Carlsen arriveert maandag 30 januari om 16.00 uur in het Sophia. Om 16.30 is er een meet & greet met de uitblinker, waarna om 17.00 uur de simultaan wedstrijd van start gaat. Voor meer informatie: www.stichtinghoofdzaak.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.