Giri laat opnieuw kansen liggen


Anish Giri heeft opnieuw kansen laten liggen een partij te winnen. Tegen Veselin Topalov kreeg hij met wit goede winstkansen, maar op de momenten dat zijn tegenstander de fout inging profiteerde niet. Zo werd het na zes uur en 67 spelen remise. De enige winnaar van de dag was Nakamura, die zo weer op een plusscore kwam, nog altijd een punt achter koploper So.

Wie de partij tussen Giri en Topalov snel naspeelt zal denken dat het een weinig boeiende partij was waarin maar weinig gebeurde. Daar zit ook wel wat in, toch kreeg onze landgenoot twee keer de kans toe te slaan, beide keren met dezelfde zet.

 

In beide stellingen was de zet g5 heel sterk geweest (zie analyse). Helaas durfde Giri (die naar verluidt op zoek is naar een trainer) het beide keren niet aan, of hij had het niet goed doorgerekend. Jammer, want nu komt de negen uit negen (4.5 punten) wel erg dichtbij…

5 Comments

 1. Avatar
  Pieter Priems december 17, 2016

  Topo kon zijn score verdubbelen! Het lijkt niet uit te maken tegen wie Giri speelt, hij speelt altijd heel gedegen en strategisch, maar pakt soms zijn kansen (net) niet. Hoe anders doet Nakamura dat dit toernooi!

 2. Avatar
  Yehuda december 17, 2016

  Dimitri, kan zwart niet na 47.g5 fxg5 48.fxg5 Lxg5 49.f4 Lf6 50.Pe5+ de zet Lxe5 doen? In dat geval kan zwart zich nog best aardig verdedigen door middel van Pf8 en zowel g6 als e6 staan gedekt.

  Ik heb geen engine in mijn bezit, dus vergeef me als het onzin  is wat ik zeg! 😉

 3. Avatar
  Pieter Priems december 17, 2016

  Vandaag is Giri dus echt los! een stukoffer tegen Kramnik. Ziet er interessant uit.

 4. Avatar
  Dimitri Reinderman december 17, 2016

  Yehuda, eerst schaak geven op g6 en dan terugslaan op e5, en dan kan je niet e6 en g7 beiden dekken.

  Jaap, dat schijnt zo te zijn ja (al heb ik het nog nergens gelezen).

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.