Jan Timman 65. Aflevering 10 (slot): Nog niet met pensioen

Een week lang brachten wij hier op Schaaksite een eerbetoon aan Jan Timman, ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. Een compleet beeld schetsten we natuurlijk niet van hem, we pikten zomaar wat presentjes uit de grote grabbelton. Terwijl de hoofdpersoon momenteel waarschijnlijk met Wageningen zit te schaken in Venlo, ronden wij deze Timman-week af.

In mijn rubriek die vandaag verscheen in de regionale dagbladen in Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland schreef ik dat je vroeger met 65 jaar bejaard werd genoemd, maar dat het nu gewoon een mijlpaal is.

We associëren het nog wel met pensioen, maar dat doet Timman niet, zo zei hij in een kort artikel in De Gelderlander. Dit jaar speelde hij zestien partijen in de Nederlandse en Duitse competitie, tien in een toernooi in Denemarken en vier in zijn match in Moermansk tegen Karpov, die Timman met 2,5-1,5 won.

Dus dertig serieuze partijen, maar Timman zou er graag vijftig in een jaar spelen, zo zegt hij in die krant. Hij speelde overigens ook rapidpartijen, zoals het Bevrijdingstoernooi in Wageningen en het Nederlands kampioenschap rapid. Maar Timman krijgt te weinig uitnodigingen naar zijn zin. Op zware toernooien zit hij niet meer te wachten, hij slaapt niet goed en heeft daardoor niet genoeg energie. Maar schaken doet hij niet slecht. Hij wijst erop dat hij maar één van die dertig partijen heeft verloren, in Denemarken van Sjirov.

De partij bij de rubriek is zijn overwinning in 1985 op Kasparov, in een van zijn KRO-matches in Hilversum. Timman verloor die match met 4-2, maar bracht Kasparov zijn eerste nederlaag als wereldkampioen toe.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.