Ivanchuk wereldkampioen rapidschaak

In Qatar heeft ‘nestor’ Vassily Ivanchuk (Oekraïne) zijn eerste wereldtitel in het rapidschaak te pakken.

Na vijftien ronden, verspreid over drie dagen was hij samen met Alexander Grischuk (Rusland) en Magnus Carlsen (Noorwegen) met 11 punten bovenaan geëindigd en volgens het reglement gold toen dat de speler met de hoogste ratingtegenstand de ‘tiebreak’ in zijn voordeel zou beslechten. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden er heel wat spelers gelijk, maar daarvan wisten Ivanchuk, Grischuk en Carlsen dus hun partijen winnend af te sluiten.

Vassily Ivanchuk (links) hier aan het werk (foto toernooisite)

Eindstand aan kop (na 15 ronden):

Ivanchuk lijkt de terechte winnaar aangezien hij fraai won van Carlsen. Hier is deze partij, voorzien van summier commentaar.

 

Van Ivanchuk heb ik al zijn partijen ook gebundeld:

 

 

Benjamin Bok kon zijn fantastische start helaas geen goed vervolg geven. De tweede dag wierp hem ver terug, de derde dag krabbelde hij weer een beetje overeind.

Persoonlijke resultaten Benjamin Bok:

Bij de dames was er ook al succes voor de Oekraïne. Daar was het Anna Muzychuk die de titel wegkaapte voor de neus van Alexandra Kosteniuk (Rusland). De winnares behaalde 9½ uit 12, de Russin had een halfje minder. De Georgische Nana Dzagnidze werd daar derde op weer een half puntje afstand.

Eindstand aan kop dames (na 12 ronden):

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

 1. Avatar
  Hendrikom december 29, 2016

  Ivantsjoek had al eerder een wereldtitel te pakken! http://www.chessvibes.com/?q=reports/langnlijzersterke-ivanchuk-ook-wereldkampioen-snelschaaklangnllangenivanchuk-also-takes

   

 2. Avatar
  Herman Grooten december 29, 2016

  Die titel had ik inderdaad over het hoofd gezien. Maar het is wel zijn eerste WK-rapidtitel als ik het goed heb gezien.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.