Herinneringen aan Siep Postma

Al eerder berichtten wij dat de Friese schaakpromotor Siep Postma op de dag voor Kerst is overleden, op 87-jarige leeftijd. In Friesland heeft dit veel reacties losgemaakt. Postma was erelid van de Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 Leeuwarden, erelid van de Friese Schaakbond en Lid van Verdienste van de KNSB.

Siep Postma tussen Haije Kramer en Hans Bouwmeester. Foto van Tom de Ruiter op de herdenkingssite van Philidor Leeuwarden.

Postma was drie keer kampioen van Friesland en maakte van 1958 tot 1968 deel uit van het roemruchte team van Philidor, dat in 1967 kampioen van Nederland werd. Daarna werd hij vooral bestuurder, promotor en schrijver. Hij was veertien jaar voorzitter van de FSB.

Van 1974 tot 1986 was Postma hoofdredacteur van Jeugdschaak, het tijdschrift dat jeugdleden van de KNSB als bondsblad ontvingen. Hij hanteerde daarin zijn bloemrijke schrijfstijl, waarin fantasiefiguren optraden als Donald Duck en Ed en Willem Bever. De schaakavonturen van Buikje in dat tijdschrift werden zelfs in boekjes gebundeld.

Postma schreef ook serieuze boeken, onder andere over Najdorf, Fischer en de zussen Polgar.

Philidor heeft op deze site diverse herinneringen gebundeld. Daaronder de toespraak van Eddie Scholl bij de begrafenis, herinneringen van andere Friese clubs waarvan Postma lid was en de rubriek van Remco Heite in de Leeuwarder Courant, gewijd aan het overlijden.

Uit de verhalen is duidelijk dat met Siep Postma een der allergrootsten uit het Friese schaakleven is heengegaan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.