Batavia: twee GM-normen en toernooiwinst voor 2453

U kunt het misschien wel, dat spelers soms niet meer met hun naam worden genoemd, maar met hun rating. “Ik speelde tegen 2148.” Misschien niet een heel goede gewoonte, maar het komt me voor de titel van dit artikel even goed uit. Het negende Batavia Schaaktoernooi is namelijk gewonnen door Bobby Cheng (2453) met 6.5 punten, tevens een GM-norm. Hij bleef op basis van onderling resultaat Lucas van Foreest (2453) voor, die daar niet erg om zal treuren omdat ook hij een GM-norm haalde. Eerder haalde Barry Brink (2453-144) al een IM-norm, de organisatoren zullen dus erg tevreden zijn.

Lucas van Foreest had na mijn vorige verslag nog één overwinning (of twee remises) nodig om zijn tweede GM-resultaat (en minstens een gedeelde eerste plaats) zeker te stellen. Dat lukte in de achtste ronde met zwart tegen Hing Ting Lai. Van Foreest had lang het initiatief, maar uiteindelijk was een blunder van de Sissa-teamgenoot nodig om het punt naar Groningen te laten gaan.

Over blunders gesproken: ook Barry Brink maakte nog kans op een GM-norm, maar hij had anderhalf punt nodig uit de laatste twee ronden. Gelukkkig kreeg hij een gewonnen stelling in de achste ronde en een gelijke in de negende. Maar ja, blunders…. nul uit twee werd het zo. Terug naar Lucas, die verloor de laatste ronde, en daardoor kon de Australische IM Bobby Cheng hem achterhalen. Daarvoor was winst in de laatste ronde op GM Tal nodig.

Winnaar Bobby Cheng, foto door Lennart Ootes

Ook Thomas Beerdsen behaalde een goed resultaat met zes punten (hij zal wel met spijt terugdenken aan 39.Pxb6 in de partij tegen Lucas). De drie grootmeesters deden het minder goed, opgeteld min twee. Goed uitnodigingsbeleid van de organisatie dus!

8 Reacties

 1. Avatar
  wimw 06 maart 2017

  Vooral GM Eric Lobron viel me tegen, want die herinnerde ik me als een sterke grootmeester. Enig zoeken bevestigde dat. In zijn jeugd was hij in 1960 kampioen van West-Duitsland, twee maal winnaar van het toernooi in Biel, in 1961 samen met Hort en in 1966 samen met Polugajevski. Nu niet goed in staat meer het hoofd te bieden aan de aanstormende Nederlandse schaakjeugd.

 2. Avatar
  Johan Hut 06 maart 2017

  Wim, ofwel je verwart hem met iemand anders, ofwel je noemt de verkeerde jaartallen. Eric Lobron is geboren in 1960.

 3. Avatar
  wimw 06 maart 2017

  Je hebt helemaal gelijk. Ik had de jaartallen verkeerd overgenomen van de website die Lobron’s schaakcarrière gaf en niet goed opgelet, want daar stond ook dat hij in 1960 was geboren. Hij was in 1980 kampioen van West-Duitsland en won Biel in 1981 en 1986. Dank voor de oplettendheid.

   

 4. Avatar
  brabo 07 maart 2017

  Vooral GM Eric Lobron viel me tegen, want die herinnerde ik me als een sterke grootmeester.”

  Op https://www.chess.com/news/norms-galore-at-batavia-tournament-5835 staat vermeld dat het sinds 2004 geleden was dat Eric nog een tornooi heeft gespeeld. Op www.chessgraphs.com/?name%5B0%5D=Lobron%2C+Eric&format=standard&submit=Submit kun je zelfs zien dat hij tussen 2006 en 2015 geen enkele standaardpartij meer heeft gespeeld.

  Met oudere inactieve spelers lukt het natuurlijk iets makkelijker om normen te scoren.

   

  • Avatar
   Jaap Amesz 07 maart 2017

   Zelfs Laszlo Nagy gebruikt bij de First Saturday toernooien geen inactieve GM’s, wel oude GM’s maar omdat ze actief blijven is hun rating dientengevolge gezakt. Met Lobron in de gelederen is het een klein kadootje voor de hemelbestormers. Hoe iedereen tegen deze moraal aankijkt mag je zelf beslissen. Ik vind het wel kunnen. Het is een goed gebruik om de hemelbestormers in het zadel te helpen. Moeten ze wel zelfstandig verder rijden.

 5. Avatar
  wimw 07 maart 2017

  Ik vermoedde al dat Eric Lobron ruim tien jaar niet actief was geweest in toernooien of competities, want ik had geen partijen over die periode in data bases kunnen vinden. Bedankt voor de aanvullende informatie.

 6. Avatar
  Johan Hut 08 maart 2017

  In de Bundesliga de laatste twee jaar was Lobron wel weer enigszins actief, zo kun je op de FIDE-site zien. Met de nadruk op enigszins.

 7. Avatar
  Jaap Amesz 08 maart 2017

  Misschien moet ik een open brief gaan schrijven. 😉 En dan laten ondertekenen door een blik titelhouders die van de inhoud van toeten nog blazen weten en zich bij mij verontschuldigen wanneer ik Wijk aan Zee bezoek. Echt gebeurd. Haha.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.