Vijf kampioenen bekend


BSG, Voerendaal, LSG 2, LSG 3 en Eindhoven zijn kampioen. Dertien ploegen zijn gedegradeerd. Dat is een ronde voor het einde van de KNSB-competitie bekend. De laatste ronde blijft uiteraard nog heel spannend.

 

Meesterklasse

Kennemer Combinatie leek regelrecht op de landstitel af te stevenen, maar in de zevende ronde verloor de ploeg van LSG IntelliMagic. Zaterdag kreeg LSG een zeer verzwakte aftredende landskampioen tegenover zich en nu is het opeens weer spannend. Want stel dat KC verliest van Groninger Combinatie, dat zou zomaar kunnen. En stel dat LSG dan heel ruim wint van Charlois Europoort, dat al is gedegradeerd. Het verschil is twee matchpunten en vier bordpunten en dat is te overbruggen. Het hoeven er niet meer dan vier te zijn, want LSG heeft de onderlinge wedstrijd gewonnen.

Voor mijn krantenrubriek is het sowieso feest, want die verschijnt zowel in het Haarlems Dagblad als in het Leids Dagblad. Het woord ‘kampioen’ kan ik bij de redactie alvast reserveren.

De slotronde wordt centraal gespeeld op 6 mei bij het immer gastvrije En Passant. De landskampioen staat nu achtste, maar is veilig want Charlois en HWP Sas van Gent zijn gedegradeerd.

 

Eerste klassen

BSG en Voerendaal keren terug naar de Meesterklasse, dat kondigde ik vorige keer al aan. Nu is het ook officieel. BSG werd het door het gelijkspel van De Toren Arnhem tegen SG Max Euwe, maar als De Toren met 5,5-4,5 had gewonnen, was BSG ook al kampioen. De Bussumers waren veel te sterk voor deze klasse.

Max Euwe blijft wel een belangrijke degradatiekandidaat, maar kan die ook ontlopen door Philidor Leeuwarden in de laatste ronde met minstens 6,5-3,5 te verslaan. Die score hebben de Tukkers dit seizoen echter nog tegen niemand gehaald. Te vrezen valt zelfs dat alle vier de teams van Max Euwe degraderen. Een zeldzame gebeurtenis, zeker omdat er niet zoveel clubs zijn met vier teams in de KNSB-competitie. Als Max Euwe krap van Philidor wint, kan Messemaker 1847 nog degraderen in plaats van Max Euwe.

Soest is nog niet officieel gedegradeerd, maar dat gebeurt zeker. Een 10-0 en een 0-10 kunnen dat voorkomen, daarom vermeldt de KNSB-site de degradatie nog niet.

In de andere eerste klasse heeft Voerendaal net zo veel bordpunten als De Stukkenjagers, maar wel drie matchpunten meer. Zukertort Amstelveen 2 is alleen in theorie nog te redden. Voor de andere degradant zijn er nog vier kandidaten.

 

Tweede klassen

2A: SISSA 2 zal promoveren, dat kan echt niet meer misgaan, schreef ik vorige keer. Maar de Groningers verloren van degradatiekandidaat Assen. SISSA zal toch wel kampioen worden, tenzij het ook nog van degradatiekandidaat HSG verliest. De Hilversummers, nu nummer acht, zullen bij een nederlaag degraderen, omdat de nummers negen en tien tegen elkaar spelen en een van hen HSG dan voorbij zal streven. Een van hen kan Philidor Leeuwarden zijn, waarvan ik vorige keer nog schreef dat ontsnappen aan degradatie een wonder zou zijn. Maar nu is het gewoon mogelijk.

2B: AAS heeft aan een gelijkspel tegen Spijkenisse genoeg om kampioen te worden. SG Max Euwe 2 is gedegradeerd. Oegstgeest ’80 zou de negende plek nog wel eens aan Caïssa 2 kunnen overgeven.

2C: HWP Haarlem of Laurierboom-Gambiet, het caféteam uit Amsterdam; de kampioensstrijd blijft tot en met de laatste ronde superspannend. Paul Keres 2 is gedegradeerd, de andere degradant wordt Rokado of RSR Ivoren Toren.

2D: De Pion staat een punt voor op Vianen/DVP, maar wacht een veel sterkere tegenstander in de laatste ronde. Al staat Vianens tegenstander HMC Calder 2 weliswaar negende, maar die ploeg is wel verwikkeld in een superspannende degradatiestrijd. Voerendaal 2 bungelt aan een heel dun touwtje.

 

Derde klassen

3A: Koploper Almelo moet nog even billenknijpen, Denk en Zet/O&O Kampen is gedegradeerd.

3B: Met MSV (Meppel) gaat het niet meer mis, schreef ik vorige keer. De ploeg verloor echter met 3,5-4,5 van Zevenaar en nu is het toch nog spannend. Maar ze worden echt wel kampioen hoor. SG Max Euwe 4 is gedegradeerd.

3C: Bizar. Koploper McConsult Apeldoorn 2 verloor van degradatiekandidaat Zukertort Amstelveen 3, toch is Zukertort nu samen met Philidor Leiden 2 gedegradeerd en gaat Apeldoorn 2 gewoon kampioen worden, al is dat nog niet officieel. Maar met een voorsprong van 2 matchpunten, 6,5 bordpunten en winst in de onderlinge wedstrijd tegen Amsterdam West kan dat onmogelijk misgaan.

3D: LSG 2 is kampioen en speelde ook veel te laag. LSG heeft zelfs met twee teams in de Meesterklasse gespeeld! Hoogland is gedegradeerd. UVS 2 kan de negende plek ontlopen in een rechtstreeks degradatieduel teen HWP Haarlem 2. De Nijmegenaren moeten dan met minstens 6-4 winnen.

3E: Dubbel feest in Leiden: ook LSG 3 is kampioen. Santpoort 2 is gedegradeerd. De strijd om de negende plaats te ontlopen is extreem spannend, met drie ploegen op 6 punten, een op 7 en twee op 8. Die met 8 zullen het wel redden.

3F: Krimpen aan den IJssel moet twee keer verliezen om geen kampioen te worden en waarom zouden ze dat doen, schreef ik vorige keer. Ze hebben alle zeven wedstrijden gewonnen! Wil nu iedereen per se mijn voorspellingen weerleggen? Krimpen verloor met 5-3 van Landau Axel en nu kan Schaakhuis opeens kampioen worden. Het heeft twee matchpunten minder, maar meer bordpunten en ontmoet Krimpen in de laatste ronde. HWP Sas van Gent 4 is gedegradeerd, de tweede degradatieplaats ligt nog open.

3G: De Stukkenjagers 2 deed goede zaken door medekoploper DSC Delft 3 te verslaan, maar liefst met 6-2. Maar CSV blijft medekoploper in deze spannende poule. Botwinnik is gedegradeerd, voor de negende plaats zijn er nog vier kandidaten.

3H: Eindhoven is nu officieel kampioen, met grote overmacht. Vedhoven is gedegradeerd. Voerendaal 3 kan degradatie alleen voorkomen als het in de slotronde drie bordpunten meer scoort dan De Stukkenjagers 3.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.