Giri niet efficiënt in drie marathonpartijen

196 zetten heeft Giri gedaan na drie ronden in het sterkste toernooi van dit jaar, Altibox Norway Chess. Twee keer was hij hierbij de dominerende partij, één keer moest hij een wat mindere stelling verdedigen. Het resultaat: één punt. Ja, dan kun je stellen dat er meer in had gezeten en dat hij geen loon naar werken heeft gekregen… maar ook dat het bekende probleem van Giri, goede stellingen winnen, weer opsteekt. Al heeft het ook te maken met dat zijn tegenstanders gewoon goed speelden.

Op zich is dit een toernooi dat gunstig zou moeten zijn voor Giri: als ‘slechts’ nummer twaalf van de wereld levert elke remise hem ratingpunten op. Vijftig procent in dit veld zou een goed resultaat zijn. Tot nu toe is het remisepercentage ook hoog in het toernooi, naast Giri heeft verder alleen Anand (tegen Kramnik) een partij verloren. Dat is niet heel raar, het niveau van de wereldtop is hoog en de spelers zijn aan elkaar gewaagd. Toch zei Giri voor het toernooi dat dat niet per se het geval zou zijn. “Vaak heb je in dit toernooi een speler als Hammer waar iedereen van wil winnen. Maar je kan ook hebben dat een speler slecht in vorm is, dat wordt dan de Hammer van het toernooi.” Die Hammer is wel een vriend van Carlsen, dus toen Giri vervolgens kansloos onderaan eindigde bij het snelschaken kwam de volgende tweet:

Het slechte resultaat bij het snelschaken betekende dat Giri de eerste ronde zwart had en het ging meteen weer mis. Het eindspel wat hij kreeg (met toren-loper tegen toren-paard met pionnen aan beide kanten van het bord) was verdedigbaar, maar onaangenaam. Een fout op zet 47 gaf Nakamura de gelegenheid af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel en die wikkelde vlekkeloos af.

Wie tijd over heeft kan ook een uitgebreide analyse van de partij zien in de volgende video:

In de tweede ronde wist onze landgenoot zich redelijk te herstellen. Met wit kreeg hij een langdurig voordeel en dat leidde in het eindspel tot pionwinst. Maar ‘minister of defence’ Sergej Karjakin is moeilijk omver te krijgen en dat bleek, na 76 zetten moest Giri in remise berusten, zonder een concrete winst gemist te hebben.

De derde ronde met zwart tegen Aronian leverde ook kansen op. Allereerst vlak na de opening: 19…e4! had zwart groot voordeel gegeven. Ook daarna waren er kansen voor zwart, vooral door de tijdnood van Aronian. Die speelde het in de tijdnoodfase wel goed, maar hij deed wel iets wat niet mag volgens de regels.

Bij het uitvoeren van 38.Kf3 (met nog negen seconden op de klok) gooide Aronian zijn koning om. “Rechtzetten in eigen tijd”, dat weet elke schaker, maar zoals u in de foto ziet deed Aronian het in de tijd van Giri. Die had natuurlijk meteen de klok moeten indrukken om pas na rechtzetten van de koning te accepteren dat de zwarte klok weer zou lopen. Vroeger was dit standaard, maar de 22-jarige is natuurlijk niet gewend om zonder increment te spelen…. Enfin, Aronian haalde de tijdcontrole met vier seconden op zijn klok en had daarna geen moeite de stelling remise te houden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.