Anish Giri op een postzegel

Anish Giri staat afgebeeld op een postzegel. Die eer is hem ten beurt gevallen op de Maldiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van India. De Schaakkoerier, het tijdschrift van de Motiefgroep Schaken, maakte hier deze week melding van. Voor zover bekend is Giri de tweede Nederlandse schaker van wie de beeltenis op een postzegel staat. Het zal niemand verbazen dat Max Euwe de eerste was.

De Republiek der Maldiven bestaat uit 1190 koraaleilanden, verdeeld over 26 atollen. Ze zijn piepklein. Slechts 200 eilanden zijn bewoond, 88 vormen toeristenoorden. Waarom dit toeristenland schakers op postzegels zet, is mij niet duidelijk. Zou het zijn vanwege de band met India?

Vanaf linksboven zien we met de klok mee Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Anish Giri en Viswanathan Anand. Een opvallende stijlbreuk is dat Nakamura en Anand twee keer op hun zegel staan afgebeeld en Caruana en Giri één keer.

In 2001 stond Max Euwe op een velletje, dat bestond uit een zegel met zijn beeltenis en een zegel met een stelling uit de Parel van Zandvoort. De afbeeldingen lopen over het hele velletje en worden gebroken als je de zegels los scheurt.

Henny van Essen van de Motiefgroep Schaken dook voor mij in zijn archief om te kijken hoe het destijds is gelopen.

Het honderdste geboortejaar van Euwe was aanleiding voor de wens hem op een postzegel te krijgen. Hoe werkt dat? Jaarlijks vragen vele organisaties aan PTT Post (zoals het toen nog heette) om een zegel. Een aanvraag moet anderhalf jaar van tevoren worden ingediend.

De Motiefgroep Schaken, de KNSB en het Max Euwe Centrum werkten samen aan dit verzoek. In juni 2000 kreeg het bestuur van de Motiefgroep een brief dat het verzoek werd gehonoreerd, maar dat hier nog geen bekendheid aan gegeven mocht worden. PTT Post wilde de publiciteit in eigen hand houden en maakte het in oktober 2000 bekend. Op 3 april 2001 kwam het velletje uit.

 

 

De Motiefgroep Schaken was er oorspronkelijk voor filatelisten, maar richt zich al een tijd ook op andere curiosa en op schaakgeschiedenis. In het tijdschrift dat deze week verscheen is er veel aandacht voor postzegels, ook voor bijzondere kaarten van het toernooi Sint Petersburg 1914, die op een veiling 1955 euro opleverden. Verder een in memoriam van Wim Andriessen door Rob Spaans, die bij New in Chess heeft gewerkt. Een terugkerende rubriek is die van overlijdensadvertenties waarin het schaken wordt genoemd, zowel van bekende als onbekende schakers. Bijzondere schaakstukken komen aan de orde en een artikel uit een IJslands schaaktijdschrift, inclusief bijzondere foto’s.

Op deze website kunt u alles lezen over de Motiefgroep Schaken en hun tijdschrift De Schaakkoerier.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.