Giri gedeeld vierde in Noorwegen, Aronian winnaar

Levon Aronian is met 6 uit 9 winnaar geworden van Altibox Norway Chess. Hoera! Maar Anish Giri heeft het ook goed gedaan: met 4.5 punten behaalde hij een gedeelde vierde plek. En niet door 9 remises te spelen (zoals Wesley So wel deed), sterker nog, op Kramnik na de minste remises van iedereen! TPR van 2800, boven Carlsen eindigen, twee goede partijen gewonnen tegen topspelers, genoeg redenen om tevreden te zijn voor onze landgenoot. Maar ook genoeg redenen om het niet te zijn…

Eerst even de eindstand:

In de vorige verslagen kon u lezen dat Giri diverse kansen had laten liggen en dat er meer in had gezeten dan de drie punten die hij na zes ronden behaald had. In de zevende ronde wist hij echter toch op een plusscore te komen door in een scherpe Draak Maxime Vachier-Lagrave te verslaan. Dat kwam vooral doordat de Fransman tot tweemaal toe een tempo verspeelde, maar het was ook goed gespeeld door Giri.

Misschien dat met een eindsprint er toch nog kans op toernooiwinst was? Nu is Caruana moeilijk te verslaan, maar Giri leek goed op weg. Sterker nog, op een gegeven moment gaf de online engine +5 aan! En dan niet in een heel wilde stelling, gewoon in een eindspel, waar het de hele tijd al winnend voordeel aan wit gaf. Wie echter niet naar de computerbeoordeling maar naar de stelling keek, zag dat het remise was, zelfs toen wit twee pionnen voorkwam. Dat overkwam Giri dus in bijna al zijn witpartijen: wel groot voordeel krijgen in het eindspel, maar een tegenstander die door goede verdediging het remise houdt. Een beetje pech is het ook wel.

Toch was er nog een kans op de gedeelde eerste plaats. Als Aronian de laatste ronde zou verliezen en Nakamura niet zou winnen, dan zou 5.5 punten daarvoor genoeg zijn en Giri moest met zwart van Kramnik winnen om dat puntenaantal te behalen. Misschien was het daardoor dat hij op de rustige opzet van de Rus scherp reageerde. Dat had goed uit kunnen pakken: op zet 10 had zwart een mogelijkheid die goede kansen op voordeel zou geven. Wat Giri speelde was minder kansrijk, voor hem dan: hij verloor de rokade en moest oppassen. Dat deed hij helaas niet. Na een nonchalante 15e zet kreeg Kramnik met een pionoffer een geweldige aanval, zo sterk dat zwart op zet 20 al opgaf. Een enorme inmaakpartij. Een partij waar je slecht van gaat slapen. Wat dat betreft is het wel voordelig dat het Giri in de laatste ronde overkwam, maar ja, het geeft ook weer een bittere nasmaak aan het toernooi. Dus wellicht dat toch de ontevredenheid overheerst….

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.