De media en de Rotterdamse schoolschaakplannen

Wat een enerverende dagen met zoveel aandacht in de media voor de schoolschaakplannen in Rotterdam. Mooie, soms paginagrote, artikelen in het AD, de Volkskrant, Trouw, De Telegraaf en de Rotterdamse Havenloods. En dan gisteren op TV bij  Editie.nl en vandaag bij Eenvandaag.

En natuurlijk kwamen er op de uitzending van Eenvandaag reacties want het schaakbord waarop gespeeld werd lag verkeerd.

Schaken voor een slimmere Stad

Schakers gruwen van zo’n fout, niet-schakers maken zich er niet zo druk over. Schrijver en schaker Tim Krabbé schreef eens: ‘Schakers willen een zwart veld linksonder en niet-schakers liever een wit veld.’ Johan Wakkie: ‘Geestig hoe  niet-schakers geheel niet weten hoe een schaakbord hoort te liggen, maar naar het doel kijken en luisteren’.

Afgelopen zaterdagmiddag kwam er een groepje mensen bijeen w.o. de directeur van BASAMRO, de Rotterdamse wethouder van sport , de KNSB-voorzitter, Rotterdamse politici, schaakdocenten, de voorzitter van de stichting Het SchaaKKasteeL, de initiatiefnemer van de op te richten Rotterdamse Schoolschaakstichting, de heer Kien en de moderator van deze bijeenkomst de heer Schalekamp.

Na een korte toelichting op de nieuwe stichting die zal worden opgericht ging het vooral over de uitdagingen die voor ons liggen zoals die zullen worden uitgewerkt in een plan. Voor het opstellen van het plan zal een coördinator worden aangesteld. Onderwerpen zijn onder meer:

Het ontwikkelen van een stadsbrede infrastructuur voor het schoolschaak waarbij alle stakeholders betrokken zullen worden.

Het opleiden van nieuwe schoolschaakdocenten en de hieraan te stellen kwalitatieve eisen.

Het aanbieden van schoolschaaklessen op zoveel mogelijk Rotterdamse basisscholen met als stip aan de horizon 80% van de ca. 160 scholen over vijf jaar.

De implementatie van het nieuwe schoolschaakplan van de KNSB dat in december a.s. gepubliceerd zal worden.

De te hanteren lesmethoden (Stappenmethode, Chessity, andere methoden of combinaties hiervan).

Het in kaart brengen van de kosten die gemoeid zullen zijn met het geven van schaakles op school en de financiering hiervan. De beloning voor de schoolschaakdocenten vormt een belangrijk deel van de kosten.

Gewenste sponsoring door het bedrijfsleven, gemeente Rotterdam, Rotterdamse fondsen, KNSB, RSB, en de Rotterdamse verenigingen.

De organisatie en werkwijze van de nieuwe stichting.

 

Tijdens het vijfde internationale BASAMRO Jeugdtoernooi speelde Jorden van Foreest een simultaan tegen basisschoolkinderen en speelde hij enkele blindpartijen tegen bezoekers van het toernooi, foto:tk

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.