EK R3: Heren houden Hongarije op remise, dames verslaan Slowakije

Ook in de derde ronde hebben de Nederlandse heren een goed resultaat gehaald. Op tafel 1 werd het op papier sterkere Hongarije door vier remises op 2-2 gehouden. De dames herstelden zich van de nederlaag van gisteren door Slowakije met 3-1 te verslaan. Oudgediende Peng en Lanchava maakten hier het verschil.

 

 

Heren

“Catenaccio is een voornamelijk in Italië toegepaste speelstijl in het voetbal. Catenaccio is het Italiaanse woord voor ‘grendel’. Het is dan ook een systeem dat zich vooral richt op een goed georganiseerde en effectieve verdediging, die de aanvallen van de opponenten moet neutraliseren.” Aldus Wikipedia. Het lijkt erop dat het Nederlands team zich door deze speelstijl heeft laten inspireren. De aanvallen van de tegenstanders zijn tot nu toe succesvol geneutraliseerd. Ook het op papier sterkere Hongarije wist geen doelpunt te maken. Nederland wist zelf ook niet te scoren, een gelijkspel is dus het logische resultaat.

Vooraf was er misschien gehoopt dat er op bord twee iets te halen viel. Erwin l’Ami had wit tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander, maar kreeg geen voordeel uit de opening. Na ruil van dames leek me zwart zelfs iets beter te staan, maar dat viel mee. In ieder geval kwam Erwin niet in de problemen. In de andere witpartij was Jorden van Foreest 98 ratingpunten in het nadeel. Daar bleek op het bord weinig van: in een Schotse partij werd veel geruild tot er niets meer over bleef om doorspelen te rechtvaardigen. Twee remises was op zich een goede start, mits de zwartspelers ook niet zouden verliezen. Voor Giri was het de vraag of hij op winst moest spelen of niet. Peter Leko is wat gezakt met zijn rating, maar om hem met zwart te verslaan? In een Najdorf Engelse aanval kwamen er toch wat mogelijkheden voor zwart, hij kwam in ieder geval een pion voor. Toen wit die terugwon was het misschien wit die op winst kon gaan spelen, maar hij durfde het niet. Of hoopte dat Rapport op bord drie van Bok zou gaan winnen. Dat was ook het meest kwetsbare bord aan Nederlandse kant. De opening ging wel goed voor Benjamin, het middenspel ook, de tijdnoodfase niet helemaal en daarna moest hij een minder paardeindspel verdedigen. 54.Kd5 of 54.Pg8 had wit goede winstkansen gegeven, na 54.Ph7? was het voordeel weg en zo blijven de onzen bovenin meedraaien, een punt achter koploper Rusland.

Dames

Nederland was op papier iets sterker dan Slowakije en vooral de witpartijen moesten kansen bieden. Dat bleek ook en zowel Lanchava als Peng waren snel klaar. Peng speelde een ogenschijnlijk onschuldige openingsvariant, maar toen zwart op zet acht te snel een centrumopstoot deed kwam wit met paard en dame in de aanval en de situatie was al meteen kritiek voor zwart. Voor de dertigste zet was het zelfs al mat! Een mooie overwinning van Queen P.

Tea Lanchava speelde weer moeilijk te doorgronden zetten (7.h4 zou ik zelf nooit overwegen, al heb ik ook geen zoon die Bosboom heet van achteren) maar het bleek wel effectief: na vijftien zetten stond ze een gezonde centrumpion voor. Een zet later maakte de zwartspeelster nog een grote fout en de rest van de partij was genieten voor wit. 2-0 dus en  Anna-Maja leek ook goede kansen te hebben. Ergens in het middenspel miste ze een winst (24…Txf5), uiteindelijk ontstond een dame-eindspel met pluspion dat remise is, maar ik had het zelf nog wel geprobeerd. Er moest toch nog gewacht worden, want Anne Haast had toren tegen toren en loper op het bord. Dat wordt in de praktijk vaak verloren, maar Anne maakte geen fout en na zet 94 kon ze eindelijk gaan eten.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.