EK r6: Nederlandse teams vinden weg omhoog

De rustdag heeft de Nederlanders bij het EK landenteams blijkbaar goed gedaan. Zowel de heren als de dames wonnen hun wedstrijd met 2.5-1.5. Beide teams hadden sterke tegenstanders: de heren versloegen Tsjechië, de dames Duitsland.

 

Heren

De teams van Tsjechië en Nederland zijn qua ratings ongeveer gelijkwaardig en dat weerspiegelde zich in de onderlinge match. Nergens op de vier borden werd het evenwicht verbroken; op één moment na dan, waarover later meer. Kopman Anish Giri speelde een voorbereid kwaliteitsoffer tegen de Grünfeld van Navara. Wit kreeg hoogstens een miniem voordeeltje, de Tsjech ruilde bekwaam wat geruild moest worden en remise was een feit. Ook de andere witpartij leverde Nederland weinig op. Benjamin Bok had in een stelling met zware stukken en ongelijke lopers theoretisch gezien wat voordeel, maar praktisch was er niets mee te beginnen. Zoiets was ook het geval bij Erwin l’Ami. In principe zou wit in de slotstelling iets beter moeten staan, maar een plan verzinnen iets niet zo makkelijk en de witspeler koos daarom voor een zetherhaling. Zo bleef de partij van Jorden van Foreest over, wiens tegenstander al vanaf het vroege middenspel claimde licht voordeel te hebben. Jorden wachte rustig af wat wit zou doen. Er ontstond een stelling met aan beide kanten een toren en dame; eigenlijk had wit niets, maar hij bleef op winst spelen. Vlak na de tijdcontrole verbruikte de witspeler echter veel tijd en toen was het Jorden die op winst ging spelen. Er waren diverse manieren waarop wit remise kon maken, hij zag of koos ze echter niet. Met 57…c4! maakte zwart een vrijpion en toen werd het spannend. Nog steeds kon wit remise maken, maar zou hij het vinden? Nee! 62.Tb7 was een verliezende blunder. Terwijl vrijwel iedereen verwacht had dat het 2-2 zou worden, haalde Jorden van Foreest op de valreep voor Nederland de overwinning binnen!

Tussendoor: op de rustdag ging Jeroen Bosch namens de Schaakbond vloggen. U kunt alle filmpjes bekijken op de Facebookpagina van de Schaakbond. Onder andere deze interviews met Loek van Wely en Anish Giri:

 

Dames

Kent u dat? Je hebt net twee partijen verloren, hoopt dankzij het Zwitsers systeem een makkelijke tegenstander te krijgen, moet je weer tegen een sterke! Ik hoop het niet voor u, want dat is wat de Nederlandse vrouwen overkwam. De Duitsers hadden ruim veertig punten meer gemiddeld en het zag er op een gegeven moment naar uit dat Nederland ruim zou verliezen. Peng verloor snel (ze liet een stuk instaan in de verwachting een combinatie gebaseerd op de zwakte van de onderste rij te hebben; dat had ze niet en was toen gewoon een vol stuk kwijt), Lanchava stond een pion achter zonder compensatie, Haast ook ietsje minder, Paulet ongeveer gelijk. Het zal wel 3-1 voor Duitsland worden. Maar nee! Nadat de tegenstandster van Lanchava naliet met 45.g5! materiaal te winnen was het eeuwig schaak. Paulet had op zet 28 al haar stukken op de onderste rij staan, maar vanaf toen gingen ze naar voren en na 34.e5! had ze een winnende aanval die ze met succes wist af te ronden. En ook bij Anne Haast ging het steeds beter. Haar tegenstandster gaf een pion op e4 weg, de dames werden geruild, wit kwam ook nog actief te staan en met 41.Tb6! had wit een tweede pion kunnen winnen (met de mooie pointe dat wit Ld1! heeft zodra zwart zich met Td2 en Pf3 opstelt). Daarna schommelde de partij heen en weer tussen remise en gewonnen voor wit. Het eindspel van witveldige loper met e- en h-pion tegen paard was nog spannend; zwart wist wel de e-pion te slaan, maar niet meer te voorkomen dat de h-pion zou doorlopen. Schade, Deutschland!

5 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 03 november 2017

  Ik kom net van de schaakclub waar ik iedereen heb verteld dat het 2-2 is geworden 🙂

 2. Avatar
  Zuid Limburg 03 november 2017

  In de viewers staan 2 maal de dames, de heren ontbreken…

 3. Avatar
  TheBlackKnight 04 november 2017

  Waardeer het enorm dat Jorden, doorspeelt in remise ogende stellingen als die verwacht er nog wat uit te halen valt. Zelf speel ik ook altijd voor de winst. Remise neem ik meestal enkel aan vanuit verloren posities, maar zelfs dan speel ik vaak door. Als het in het teambelang is zou ik een remise wel aannemen. Vind het nog altijd jammer dat zoveel spelers genoegen nemen met een remise. Ben blij dat opkomende talenten vaak voor de winst gaan, dat geeft spektakel.

  Giri doet het ook lekker, gaat ook steeds vaker voor de winst. Wens alle mannen nog goede partijen en mooie overwinningen.

 4. Avatar
  TheBlackKnight 04 november 2017

  Uiteraard, ook voor de dames mooie partijen en overwinningen gewenst!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.