3C: BSG 2 – PSV DoDO 4,5 -3,5

De zaterdagavond is nog niet om, of het verslag van BSG 2 staat alweer op hun site. Zoals zo vaak. De Bussumers staan trots op de eerste plaats in hun derde klasse. Hieronder een verslag van teamleider Ruben Hilhorst.

BSG 2 heeft thuis met het kleinst mogelijke verschil gewonnen van PSV/DoDo, namelijk 4½-3½. De belangrijke twee matchpunten zijn veiliggesteld en we staan nu met acht punten uit vier wedstrijden bovenaan. Misschien hebben we wat gekwetste ego’s vanwege gemiste kansen en gemorste punten, maar daar komen we overheen na een nachtje slapen. Er hoeft dus geen sportpsycholoog gebeld te worden door eventuele ongeruste clubgenoten.

Terug naar de wedstrijd tegen PSV/DoDo wat staat voor Puttense Schaakvereniging Door Diepte Omhoog. Een mooie naam, waarvan ik dacht dat die redelijk modern zou zijn. Op hun website lees ik dat de naam al bestaat sinds de oprichting in 1938. PSV is dus een van de vele clubs die na de matches tussen Aljechin en Euwe in 1935 en 1937 is opgericht. Wat heeft het schaken in Nederland toch veel te danken aan de grootheid Euwe. Als BSG 2 zijn we dan ook blij dat aan onze kant van de speelzaal een portret van Euwe hangt. Vanuit zijn lijst kijkt hij op onze zetten neer en het lijkt soms alsof hij ons een goede zet influistert.Eerlijk gezegd maakte ik me van tevoren een beetje zorgen over de wedstrijd.  Vorig jaar hadden we met 4-4 gelijk gespeeld tegen PSV, dus ik wist dat het geen walk-over zou worden. Ik hield rekening met twee opstellingen: een normale (wat ze vandaag deden) of een opstelling waarbij ze misschien hun beste spelers op bord 7 en 8 zouden zetten. Daarom (en om onze tegenstanders het niet al te makkelijk te maken om onze opstelling te raden) had ik onze opstelling aangepast.

Tom speelde met zwart op bord 1. Hij kan winnen van een zwakkere tegenstander, maar met al zijn ervaring is hij ook niet makkelijk te verslaan door de beste spelers. Vandaag had Tom het zwaar tegen Ewout ’t Jong, de sterkste speler van PSV. Tom kwam iets gedrukt uit de opening en zijn tegenstander bouwde de druk op. Tom probeerde tegenkansen te creëren, maar zijn tegenstander zag goed dat Tom in een lelijke penning terecht kwam. Dat was beslissend.

Lees verder op de website van BSG.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.