Combinaties uit Groningen

In sportcentrum RUG&Hanze is afgelopen vrijdag het fameuze Schaakfestival Groningen weer van start gegaan.
Naast het Open toernooi wordt er een tweekamp tussen voormalig Europees jeugdkampioen Dennis de Vreugt en het Noordelijke jeugdtalent Eelke de Boer georganiseerd. Verder zijn er vierkampen, het Compacttoernooi, een studenttoernooi en de nodige nevenevenementen.

Overzicht in de speelzaal (foto Harry Gielen)

Voor vandaag (zaterdag 23 december) stond er een dubbele ronde gepland. Vanaf 10 uur deze ochtend zat iedereen al achter zijn bordje en vanaf vanmiddag 15 uur voor de derde ronde. Dat werd voor sommigen een flinke zit, vooral Lucas van Foreest – die al vrij snel een kwaliteit achter kwam – was rond 22 uur ’s avonds nog flink aan het ploeteren. Hoewel hij nog een heel eind kwam, lukte het hem toch niet om er een halfje uit te slepen.

De tussenstand na 3 ronden luidt:

(klik op plaatje voor alle uitslagen)

Uit de eerste drie ronden ben ik op zoek gegaan naar wat bijzondere momenten. En daar heb ik maar even een soort quizvraagje bij verzonnen. Kijkt u even mee?

VRAAG1: Wit staat al twee pionnen voor. Hoe maakt hij aan alle tegenstand een einde?

2

VRAAG 2: Wit offerde nu heel spectaculair de dame met 17. Lb2 De normale zet is 17. Db3 want na 17…Pxb1 18. Dxb1 staat wit weliswaar een kwaliteit achter maar zijn machtige pionnencentrum is veel waard. 17…Pxd1 18. Lxg7
Is dit dame-offer gerechtvaardigd?

3

VRAAG 3: Hoe haalt wit het tegenspel van zwart uit de stelling?

4

VRAAG 4: Hoe brak zwart door de witte stelling heen?

5

VRAAG 5: De zwartspeelster heeft erop vertrouwd dat ze nu haar pion terug zal winnen. Wat heeft wit nu klaarliggen?

6

Er is veel uit de hand gelopen bij wit. En Turov doet het uiteraard risicoloos met 22…e6
VRAAG 6: Kon hij ook winnen met 22…Pc3 ?

Alle fragmenten via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.