Sterk lustrumveld in 10e dMP Batavia Amsterdam Schaaktoernooi


Tweevoudig Nederlands kampioen schaken Ivan Sokolov is de hoogst geplaatste speler in het tiende dMP Batavia Amsterdam Schaaktoernooi, dat van 22 februari tot en met 4 maart plaats vindt in Café Batavia 1920 in Amsterdam. Het is de eerste keer dat de grootmeester uit Lelystad zijn opwachting maakt als deelnemer in het toernooi, dat hij bij eerdere gelegenheden al vaker bezocht als toeschouwer. Sokolov’s piek was in januari 2004, toen hij op de 16e plaats op de wereldranglijst stond, met een rating van 2706.

Sokolov zal op papier de meeste concurrentie mogen verwachten van de andere twee deelnemende grootmeesters, Alexandr Fier (Brazilië) en Friso Nijboer. Veel ogen zullen gericht zijn op de pas 15-jarige Liam Vrolijk, die de laatste maanden bezig is aan een sterke opmars op de ratinglijst. Toernooidirecteur Merijn van Delft over het deelnemersveld: “Ik ben blij met dit veld, dat niet alleen de drie ervaren grootmeesters kent, maar ook twee vrouwen, namelijk Alina Kashlinskaya en Anna Zatonskih. Het past een beetje in de traditie van Batavia om een groep samen te stellen waarin diverse categorieën vertegenwoordigd zijn. Mede daarom vind ik het leuk dat levenskunstenaar Manuel Bosboom van de partij is. Maar net zo blij ben ik met de deelname van de vier jeugdspelers. Ik verwacht een boeiend toernooi.”

De sterke bezetting van deze editie betekent dat een score van 6 uit 9 voldoende is voor een grootmeesternorm.

De officiële opening wordt op donderdagavond 22 februari om 19:00 uur verricht door de Amsterdamse wethouder van Sport, Eric van der Burg. Grootmeester, rubricist en columnist Hans Ree zal iets vertellen over 10 jaar Batavia Schaaktoernooi. Na afloop van de feestelijke opening zal er een snelschaaktoernooi worden gespeeld, waarin de loting voor het toernooi zelf wordt bepaald.

Het 10e dMP Batavia Amsterdam Schaaktoernooi wordt gespeeld van 22 februari tot en met 4 maart 2018 De partijen beginnen dagelijks om 14:00 uur, met uitzondering van de laatste ronde op 4 maart, die om 12:00 uur begint. Woensdag 28 februari is een rustdag. Net als alle negen voorgaande jaren zal er gespeeld worden in het Amsterdamse café Batavia 1920, tegenover het Centraal Station.

Deelnemersveld 10e dMP Batavia Chess Tournament (tussen haakjes de rating op 1 februari 2018)

1 GM Ivan Sokolov 2567
2 GM Alexandr Fier (BRA) 2544
3 GM Friso Nijboer 2510
4 IM Miguel Santos Ruiz (SPA) 2505
5 IM Robby Kevlishvili 2469
6 IM Alina Kashlinskaya (RUS) 2459
7 IM Anna Zatonskih (USA) 2447
8 IM Thomas Beerdsen 2445
9 FM Liam Vrolijk 2427
10 IM Manuel Bosboom 2403

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.