Topper in 1B eindigt onbeslist

In Sas van Gent werd misschien wel de spannendste ronde gespeeld in de klasse 1B. Hier vond de strijd plaats tussen de koplopers HWP Sas van Gent en De Stukkenjagers. Elk jaar hebben De Stukkenjagers moeite met het strijden om de eerste plaats in deze poule. Vaak is het HWP Sas van Gent die aan het langste eind trekt. De Stukkenjagers waren dan ook gewaarschuwd. Omdat wij al wat bordpunten extra hadden gesprokkeld de afgelopen ronden, was het doel om alles in eigen hand te houden. Maar de dag begon heel anders. HWP Sas van Gent had een vliegende start: al na een paar uur spelen stond de thuisploeg Sas van Gent al met 3-0 voor. Hoe ging het team van De Stukkenjagers dit ooit goedmaken? 5-5 was de absolute vereiste om in de race te blijven en op alle andere borden zag ik dat de meeste stellingen nog in evenwicht waren.
Aan bord drie had Jasper Beukema met zwart een moeilijke partij tegen Thibaut Maenhout. Wit had de gehele partij meer ruimte, en het zwarte paard had weinig te zoeken op c8. Ook al was Jasper in de analyse nog optimistisch over zijn stelling, de witte druk werd zwart toch te veel.

Zelfs voordat Jasper klaar was, had ik al kansloos verloren na de opening tegen Helmut Cardon.

 

Cardon, Helmut – Bijlsma, Nick

Ik kende de theorie niet en wit maakte het effectief af: zie jij hoe wit wint?

 

Ook Mees van Osch kon het niet drooghouden tegen Koen Leenhouts aan bord 3. Na een middenspel met gelijke kansen, ontstond er een eindspel met paard tegen loper en dames, maar zwart leek de beste praktische kansen te hebben.

 

Van Osch, Mees – Leenhouts, Koen

In de partij werd na één blunder het effectief afgemaakt door Koen. Zie jij wel de juiste zet voor wit?

 

Na deze drie nullen rechtte de resterende Stukkenjagers gelukkig hun rug. Al snel daarna deed Mark Haast iets terug aan bord 9. Hij won met een krachtige aanval van Renzo Ducarmon. De witte gefianchetteerde lopers op g2 en b2 waren ijzersterk: ze controleerden het hele bord.

 

Haast, Mark – Ducarmon, Renzo

Zwart heeft zojuist 19…Db5 gespeeld om de loper op e5 aan te vallen. Als de loper wordt weggespeeld, hangt de pion op h5. Wit heeft echter een sterke zet om zijn loper op e5 te houden. Zie jij de krachtzet?

 

Aan bord 5 speelde Stefan Beukema een degelijke partij voor zijn doen tegen Tom Piceu. Na de opening won hij een pion, maar zag ook zijn koningsvleugel opengebroken worden. Stefan was net op tijd om een kwaliteit te winnen (paard op a7), waardoor Tom Piceu de handdoek in de ring gooide. Tijmen Kampman speelde een gezonde zwarte opening met zwart tegen Adrian Roos aan bord 8. Hij won een pion, maar de stelling bleef binnen de remisemarge.

 

Herman Grooten aan bord 1 leverde een typische Herman-partij op. Hij speelde met wit tegen Glen de Schampheleire. In een middenspel met hangende pionnen wachtte hij lang waarna zijn tegenstander met …d5-d4 zijn stelling opblies. Wit profiteerde van de gaten in de zwarte stelling en maakte het met harde hand af. Hierbij een moment van de partij. Zie jij hoe wit hier zijn stelling kan verbeteren?

 

Grooten, Herman – De Schampheleire, Glen

 

Anne Haast speelde met wit aan bord 7 een positionele Siciliaan tegen Rein Verstraeten. De partij bleef een gehele tijd binnen de remisemarge, maar Anne had één goede mogelijkheid. Zie jij hoe wit wint?

 

Haast, Anne – Verstraeten, Rein

 

Mart Nabuurs tegen de onwijs vriendelijke GM Paul Motwani. Maar zijn beleefdheid straalde hij ook in de partij uit. Mart had geen problemen om de grootmeester op remise te houden. Maar zou jij dezelfde beslissing nemen als Mart?

 

Motwani, Paul – Nabuurs, Mart

Zwart aan zet. Het staat 4-4, en er zijn nog twee partijen bezig. In één van die twee partijen heb je de keuze om de pion op g5 te slaan. De andere wedstrijd is waarschijnlijk ook potremise. Je tegenstander moet eigenlijk winnen. Zou jij slaan op g5?

 

Mark Clijsen speelde met zwart een puike solide partij tegen Johan Goormachtigh. Het was de laatste partij die bezig was, met de tussenstand 4½-4½.

 

Goormachtigh, Johan – Clijsen, Mark

De witspeler moest eigenlijk winnen, terwijl wij juist aan remise ook een goed resultaat hadden. Wit kreeg drie kansen om op winst te spelen. Wat zou jij doen met wit?

Aan het einde van de partij was te zien dat wit niet door durfde te spelen, en zo werd er na een lange partij aangeboden. Iets wat Mark bijna niet kon weigeren. En zo geschiedde het gelijkspel: 5-5. Hierbij doen we een enorme sprong naar het kampioenschap. Met alles nog in eigen hand gaan we positief verder in naar de laatste twee ronden.

De persoonlijke uitslagen:

De Stand in 1B na 7 ronden:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.