Carlsen verliest van So, maar blijft leiden in Noorwegen

Vaak heeft Magnus Carlsen in toernooien een stroeve start gehad, om dan halverwege het toernooi met een serie overwinningen toch de eerste plaats te pakken en het toernooi alsnog soepel te winnen. In Altibox Norway Chess vergaat het hem heel anders. De start was juist met 2.5 uit 3 erg goed, het vervolg met 1 uit 3 een stuk minder… en het gekke is dat hij nog steeds ongedeeld aan de leiding staat! Dat heeft ook te maken met het uitvallen van Liren Ding (die op de rustdag van zijn fiets viel en zijn heup brak) waardoor er een beetje onoverzichtelijke stand is onstaan: Carlsen op 3.5 uit 6, So (die Carlsen in de zesde ronde versloeg) op 3 uit 5, Aronian als enige op 3 uit 6 en Anand, Nakamura, Karjakin en Caruana op 2.5 uit 5.

Wesley So had nog nooit in een klassiek toernooi gewonnen van Carlsen en tot vandaag ook geen bijzonder toernooi gespeeld (alleen maar remises). Vandaag won hij eindelijk en bracht daarmee de spanning in het toernooi helemaal terug! So verklaarde de overwinning met dat de wereldkampioen een slechte dag had, en daar had hij wel een beetje gelijk in, al speelde hij zelf ook gewoon goed. In een Slavische ruilvariant lukte het Carlsen niet om een gelijke stelling te krijgen en na een afwikkeling kwam hij zelfs wat onprettig te staan. Een nauwkeurige verdediging was vereist, maar hij gaf gewoon een pion weg. Tot overmaat van ramp kwam hij ook nog in een zeer passieve stelling terecht. Op zet 40 miste hij nog een kans om weerstand te bieden en op zet 44 was de strijd over.

Tijdens de rondes kunnen spelers in een aparte ruimte (de biechtdoos) het publiek toespreken. Carlsen deed dat tijdens zijn partij tegen So en lijkt niet erg optimistisch, maar het is in het Noors, dus ik heb eigenlijk geen idee. Iemand van de lezers die het verstaat?

Er zijn nog veel spelers die het toernooi kunnen winnen. Het zal vooral om goede vorm gaan, maar Caruana moet toch een kans maken. Hij verloor in de eerste ronde van Carlsen, maar kwam in de vijfde ronde terug op vijftig procent in een partij die liefhebbers van het Engels genoegen zal doen. Voor de liefhebbers van het betere rekenwerk eerst een opgave uit die partij: hoe staat het als zwart op b4 slaat, en vooral waarom? Antwoord in de analyse.

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 04 juni 2018

    Een pijnlijke nederlaag van Carlsen tegen So, die zich volgens mijn informatie niet eens op het Slavisch had voorbereid. In de 7e ronde, die dinsdag gespeeld wordt, heeft Carlsen vrijaf vanwege het uitvallen van Ding Liren, dus zal het veld nog verder in elkaar schuiven. En na zijn 16e zet Pa3x bekende Carlsen dat hij zenuwachtig was en niet gelukkig met zijn voorgaande zetten. Dat werd zo op een Franse schaaksite vermeld.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.