GM Felix Levin blijft FM Mark Haast op weerstandspunten voor in Legibustoernooi

In Helmond werd het afgelopen weekend het achtste HSC/De Legibus Open gehouden. Oorspronkelijk had het de traditionele weekendtoernooivorm (6 ronden in drie dagen) maar daar is men op een gegeven moment van afgeweken. Er is nu gekozen voor partijen met een bedenktijd van 45 minuten per persoon. Dus als beide spelers hun volledige bedenktijd gebruiken, is dat precies evenveel als een voetbalwedstrijd!

Met Hans Nacinovic van hoofdsponsor, De Legibus, heeft men een uitstekende en zeer geëngageerde geldschieter weten binnen te halen. Het prijzengeld voor negen rondjes schaken in twee dagen mag er wezen: een eerste prijs van € 700 euro is tegenwoordig geen sinecure. Het was logisch dat daar de nodige titelhouders op af kwamen. Zo kon de organisatie de grootmeesters Alexander Berelovich (2525), Felix Levin (2466) en Petar Arnaudov (2445) begroeten. Op de lijst stond aanvankelijk ook GM Stefan Djuric (2350), maar die bleek de weg naar Helmond toch niet ingeslagen te zijn. Wel waren de IM’s Thomas Beerdsen (2454), Piet Peelen (2336) en Herman Grooten (2384) van de partij aangevuld met de FM’s Mark Haast (2356) en César Becx (2102).

 

Na vijf zenuwslopende ronden op de eerste dag, zagen we de volgende tussenstand aan kop:

GM Felix Levin (rechts) hier aan het werk in de eerste ronde tegen de 8-jarige Tommy Grooten. Op de achtergrond GM Berelovich (foto van de auteur)

Eén koploper dus, Levin, die wel door het oog van de naald was gekropen tegen IM Peelen. De voormalige Oekraïner had nogal wat materiaal geïnvesteerd in een aanval die echter was doodgelopen. Hij had twee stukken minder en er viel niet veel meer te zien. Maar Peelen, had zoals wel vaker, grote ruzie met de klok en op gegeven moment viel zijn vlag. De Amsterdammer mopperde wat bij de wedstrijdleiding waarom er geen increment van 1 seconde op iets dergelijks was ingesteld. Maar in Helmond houdt men van een strak tijdschema, dus dan wordt er niet met increment gewerkt.

In de zevende ronde was er opnieuw grote beroering aan het bord van Levin. Hij stond lange tijd in een zeer gesloten stelling vrij goed tegen Becx, maar nu toen de stelling open kwam, counterde de Tilburg op de van hem bekende wijze met een venijnig pionoffer. De grootmeester, die een lichte voorsprong op de klok had, wankelde, terwijl hij ook zijn seconden zag wegtikken. Becx kon toen winnen, maar Levin begon de klok eens te testen op degelijkheid, want hij mepte zo hard, dat Becx de draad helemaal kwijt raakte. Hij blunderde zijn materiaal weg en zag met lede ogen dat Levin nog net 7 seconden overhield om het mat af te dwingen.

Ondertussen was Mark Haast naar de top van de ranglijst geslopen. Heel solide als altijd, met vijf overwinningen en drie remises tegen Beerdsen, Berelovich en Levin, moest hij alleen nog op de been blijven in de laatste ronde tegen GM Arnoudov. En dat bleek een lastig verhaal. De grootmeester kwam een kwaliteit voor, terwijl hij ook nog twee vrijpionnen bezat tegen wit een. Op het oog leek het gewonnen voor zwart, maar met weinig tijd op de klok is zoiets altijd een ander verhaal. Daarin blijkt Haast zeer gedreven. Hij maakte een toren buit, maar kon niet voorkomen dat alle pionnen van het bord gingen. Dus werd het toren plus loper tegen toren en dat kon zijn tegenstander met nog luttele seconden op de klok niet redden, hij ging door de vlag. Daarmee kwam Haast op de gedeelde eerste plaats, maar hij moest genoegen nemen met het bedrag van de tweede prijs. Niettemin een uitstekende prestatie!

De eindstand aan kop werd:

(klik op het plaatje voor de volledige eindstand)

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.