Dieren in diagrammen (2)

Als ik tijdens een rustdag ergens ben (in Dieren of in het buitenland) probeer ik altijd te gaan fietsen. Dieren ligt vlakbij de Hoge Veluwe, een mooie plek om doorhee te fietsen (met behoorlijk wat hoogtemeters, dat wel). Ik wilde het dit jaar combineren met een museumbezoek. Het openluchtmuseum in Arnhem had ik twee jaar geleden al gehad, dit jaar koos ik voor kasteel en park Rosendael, dat bij Arnhem aan de rand van de Hoge Veluwe ligt.  De zondag bleek een goede of minder goede dag om het kasteel te bezoeken: enerzijds was er die dag een soort pure markt, anderzijds was het (mede daardoor) druk. Het kasteel kon alleen met een rondleiding bezocht worden en die dag waren de rondleidingen wat korter vanwege de drukte. Evengoed interessant en een aanrader voor wie volgend jaar tijdens de rustdag iets leuks wilt doen (of op enig ander moment in de buurt is). Bij het kasteel is ook een groot landgoed (of eigenlijk gewoon een park) waar voor kinderen van alles te doen is (kleine opdrachten vooral) en ook gewoon mooie plaatjes te zien zijn. Bijvoorbeeld deze:

De dag erop moest er weer geschaakt worden. Tegen Ikonnikov heb ik alleen maar remises gespeeld, wat me steeds weer een halve ratingpunt kost. Met zwart is dat niet erg, met wit hoop ik toch op meer en dit keer had het (net als in mijn vorige witpartij) gekund. Ik kreeg een fijn plusje met wit vanwege een sterke loper.

Ik had vooral 34…Pd6 verwacht en de stelling na 35.Dxc5 Pxc4 36.Ld4 leek me praktisch erg lastig voor zwart. Hij koos echter voor 34…Pg5 en dan is de vraag of wit niet gewoon op c5 kon slaan. Ik ging rekenen. 35. Qxc5 Nxf3+ 36. gxf3 Qxf3 37. Qd4 Qg3+ en als wit naar f1 gaat met de koning komt ook nog de zwarte toren erbij met Tf8+. Paar andere varianten berekend, maar ik vond niets en besloot de pion niet te slaan. Ik keek echter niet ver genoeg… 38. Kf1 Rf8+ is niet erg: wit loopt uit de schaakjes met 39.Ke2 Qg2+ 40. Kd3 Qf1+ 41. Kc3 en blijft dan een stuk voor. In de partij verloor ik na 35.e4 Pe6 snel mijn voordeel.

De dag erop zwart tegen een jonge Russische IM met 2521. Potentieel een gevaarlijke tegenstander, maar tegen mij had hij zijn dag niet. In de diagramstelling zag ik nog in mijn voorbereiding en 22.g3 leek me verplicht, maar hij begon lang na te denken. Hij zal toch niet… ?

22.Txb5? Wel dus. 22…Lc6 23.Lc4 Dd7 24.Tc5 f4 Ik vroeg me af wat hij bedacht had, maar hij bleef lang nadenken 25.Pd1 Pg6

Nu is kort rokeren niet aantrekkelijk (Kh8, Tg8, Ph4, Dg4), zijn stukken kunnen nauwelijks bewegen en hij was ook al in tijdnood, dus de volgende zet had ik wel verwacht. Ik zag iets leuks erop.

26.h4 Dd6 27.b4 La4! Als wit pakt, dan schaak op d2, slaan op d1 en slaan op h1. Niet pakken is nog erger, dus wit gaf op.

De volgende dag, 1 augustus, moest ik tegen Lucas van Foreest. Dat was toevallig, want 1 augustus 2017 moest ik ook al tegen hem, ook met wit. Er was meer toevallig. Op de ochtend van 1 augustus 2017 werd de ventiel van mijn fiets gesloopt. In de ochtend van 1 augustus 2018 werd mijn band gesloopt, zodanig dat ik 67 euro kwijt was aan reparatiekosten. In allebei de gevallen moest ik daarna dus tegen Lucas, die een aantal meters verderop logeerde. Er is verder geen bewijs dat er een verband is tussen beide feiten, maar het is wel heel toevallig allemaal.

In de partij miste ik twee grote kansen.

Ik zag 31.Tc8 Dxb6 32.Da8 met winst, helaas heeft zwart 31…Txb6! en dan heeft wit niks. Ik had echter de zetten kunnen omdraaien: 31.Da8! Zwart heeft niets beters dan dames ruilen op a8, waarna het paard op a8 even slecht staat, maar die komt er wel weer uit en wit staat gewoon twee pionnen voor. In de partij bleven de dames op het bord en werd het wat tricky na 31.a5 dxe3 32.fxe3 Dg5. Het werd een drieresultatenstelling maar ik wist matnetten te vermijden en kreeg een uur of zo later opnieuw een grote kans.

Ik had 48.Td5 gepland, maar om een reden die ik niet meer begrijp deed ik het niet. Wellicht dacht ik dat 48…g6 kon, maar dan is het mat op c8. Ook na 48….Dxh6+ 49.Th5 Dg6 is 50.Dc8 mat. Zwart moet dus gaan voor 48…Ta8 maar na 49.Th5 Dd3 50.hxg7 Df1+ 51.Dg2 Dxg2+ 52.Kxg2 heeft wit weer een eindspel met twee pionnen meer. 48.Df4? Dg6 49.Dg4 Dxh6+ leverde me niet meer dan remise op.

Dat was erg zonde, want bij een overwinning had ik dezelfde indeling gehad in de laatste ronde, met zeer waarschijnlijk ook hetzelfde resultaat. Die indeling (zwart tegen Erik van den Doel) was niet ideaal om voor het kampioenschap te gaan; ik dacht eigenlijk daar sowieso geen kans meer op te maken (wegens mijn nederlaag in de tweede ronde) maar mijn tiebreak bleek best goed. Als ik op winst had willen spelen in de laatste ronde had ik een betere laatste zet moeten doen.

Ik kreeg 20…Le6 niet werkend en deed daarom maar 20…Td8, wat feitelijk gewoon tempoverlies is (de toren wil naar c8). Daarom bood ik ook maar remise aan (want met het tempoverlies heeft zwart geen realistische winstkansen). Na 20…Le6 21.Dxd6 Dxe4 22.Ld3 Dh4 23.Pc6 heeft zwart echter na zowel 23…Tbd8 als 23…Tb7 genoeg compensatie voor de pion. Niet meer dan genoeg en verschillende varianten van de engine eindigen in zetherhaling, maar het geeft in ieder geval wit de gelegenheid het fout te doen (al denk ik dat Erik een juiste voortzetting wel had gevonden).

Door wat ongunstige uitslagen was het verschil in prijzengeld tussen 6.5 en 7 punten best wel groot, maar zo werkt dat in open toernooien. Maar net zoals veel andere schakers kijk ik vooral naar w-we… +0.37, niet slecht!

1 Reactie

  1. Avatar
    Frits Fritschy 17 augustus 2018

    Inkoppertje. “Was ist der Mensch ohne Ventil”, sprak Tarrasch…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.