Heren niet door Duitse muur; vrouwen geplet door Chinese muur.

Vandaag kregen beide Nederlandse teams sterke tegenstanders. De heren hadden even hoop op winst tegen Duitsland: na drie remises had Jorden van Foreest een eindspel met een pion meer, maar het was niet te winnen. De dames wisten niet te stunten tegen een van de favorieten voor de eindoverwinning, China. Twee witremises en twee zwartnederlagen zorgden voor een 1-3 nederlaag.

 

Herenteam

Bijna boekte het Nederlandse team een ‘Duitse’ overwinning met een laat doelpunt, maar gedurende de wedstrijd  was het Duitsland dat de meeste aanspraak op de overwinning kon maken. Erwin L’Ami bereikte met wit niets tegen Meier en staakte op zet 30 zijn winstpogingen. De beide Nederlandse zwartspelers kwamen in de problemen. Nisipeanu was mogelijk van tevoren al tevreden met remise tegen Giri, terwijl onze landgenoot wel meer wilde, maar in een stelling met twee lopers tegen twee paarden liet onze landgenoot een van zijn lopers ruilen en als wit 31.Dxc4! bxc4 32.Te3 had gespeeld had hij gratis op winst kunnen spelen. Wit kan dan lekker drukken tegen pion d6. Misschien staat wit na 31.Dd2 Tbf7 ook nog iets beter, maar blijkbaar niet genoeg om op winst te durven spelen, want hij nam het remiseaanbod van wit aan. Bij Bluebaum-Van Wely speelde zwart met zijn koning op g8 zijn pionnen naar g4 en h5, niet zonder risico. Op één moment had wit kunnen profiteren: na 23.h3! moet zwart een pion geven, omdat 23….gxh3? 24.Kh2! de schade nog groter is. Alleen bij Van Foreest-Fridman kon Oranje aanspraak op winst maken: door goede voorbereiding kreeg de Groninger een eindspel met een pion meer, maar Fridman is specialist in dat soort eindspelen remise maken en ik denk niet dat Jorden ergens een kans heeft laten liggen. Theoretisch is de partij wel interessant.

Damesteam

2457 tegen 2332 gemiddeld, dan is 3-1 een normale uitslag en dat werd het ook. Op de Chinese overwinning viel weinig af te dingen, hoogstens had Paulet kansen op meer. Peng en Lanchava werden echter vrij overtuigend verslagen. Peng stond tegen haar taalgenoot de hele partij minder. De stelling was al moeilijk te houden toen ze met 33…Pfe6 een pion weggaf (zie analyse).Bij Lanchava hetzelfde verhaal, 35…Df2+ 36.Kh1 Df1+ had nog  remisekansen gegeven, na 35…Pg6 was het uit. Anne Haast kwam met wit een pion achter in een dubbel toreneindspel. De Chinese liet echter te veel pionnen ruilen en zo kwam Anne niet echt in moeilijkheden. Iozefine Paulet tenslotte kreeg een stelling met goed paard tegen matige loper met dames op het bord. Door met 54.Da6 dames te laten ruilen verspeelde ze het voordeel; 54.f5! had zwart in de problemen gebracht.

1 Reactie

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 02 oktober 2018

    Tiviakov speelt vandaag tegen China voor de derde achtereenvolgende keer niet mee. Weet iemand wat er aan de hand is?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.