1B: Vianen/DVP – HWP Haarlem 3 – 7

Het Limburgse Vianen en het Haarlemse Het Witte Paard hadden allebei hun eerste wedstrijd verloren. HWP zette die nederlaag recht door de onderlinge wedstrijd fors te winnen. Zo kunnen de Haarlemmers voorlopig omhoog kijken, want ze staan op de vierde plaats. Een verslag van Max Merbis.

 

 

Vianen heeft een mooi sterk team, ruim 2200 Elo-punten gemiddeld, versterkt door import uit Duitsland, dat per slot van rekening om de hoek ligt. Maar vandaag kwamen ze er niet aan te pas.

Na een kleine drie uur spelen stonden we al met drie-nul voor. Adam en Jan-Willem overklasten hun tegenstanders meteen vanuit de opening. Adam at de damevleugel leeg en consolideerde naar winst met precieze zetjes. JW kreeg een afbraakvariantje tegen zich: zwart ging het eindspel in met een geïsoleerde dubbelpion op de e-lijn. Op zich een bekend motief, maar in het vervolg werd hij fijnzinnig combinatoir weggeblazen. Pieter had iets meer tijd nodig, die hij nuttig gebruikte om een prachtige aanvalsstelling op te zetten, te tripelen op de g-lijn en daarna te winnen zoals hij wilde.

Maar goed, dan speel je met z’n tienen en is toch de vraag: waar komen de resterende 2,5 punt vandaan? Aan een aantal borden zag het er minder fris uit, en de rest stond hooguit gelijk. Dan moet de rug worden gerecht. René stond onder druk, besloot actief te spelen, gooide er een pion tegen aan en toen nog een. Hij keek er eens naar en zag dat het niet goed was. René ging in schwindel-modus en bood dameruil aan tegen twee torens. Zijn tegenstander accepteerde, stond volgens de engine ergens op +4, maar onderschatte de activiteit van René’s dame en paard en werd getruct. Dat kostte hem een toren en in het resterende eindspel kon hij geen vesting meer bouwen. Dat laatste kon Indra wel. Zijn opening leek wat aan de opportunistische kant: de dames gingen er snel af, maar Indra’s koning stond in een tochtig bouwsel dat van touwtjes aan elkaar ging. Dat kon niet goed gaan, en het kostte ook twee pionnen, maar opmerkelijk genoeg was er daarna geen doorkomen meer aan en Indra hield de deur netjes op slot. Dat deed Max ook. Na de opening kwam zijn beoogde aanval helemaal niet van de grond en hij belandde langzamerhand in een lastige stelling, die op tandvlees remise werd gehouden.

 

Lees verder op de website van HWP Haarlem.

 

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Paul Coenen 12 oktober 2018

    Het Limburgse Vianen??? Het dorpje Vianen ligt toch echt in Noord-Brabant en maakt deel uit van de gemeente Cuijk. Pas wanneer je in Cuijk naar de oostelijke kant van de Maas oversteekt, ben je in Limburg.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.