Hing Ting Lai herhaalt zege in Laren

Hing Ting Lai deed zaterdag in Laren precies hetzelfde als vorig jaar. De jonge Amsterdamse schaker won bij het traditionele rapidtoernooi zes partijen op rij en speelde zijn zevende partij rustig remise om de toernooizege binnen te halen. Zo ging hij opnieuw met 200 euro naar huis.

Hing Ting Lai in mei 2016. Foto: Frans Peeters.

Op papier was Bruno Carlier uit Hollandsche Rading zijn belangrijkste rivaal. Lai over de onderlinge partij in de vierde ronde: ,,Het was spannend, ik moest een beetje oppassen en goed verdedigen. Maar toen kwam ik bij hem binnen en was er geen houden meer aan.’’ Carlier was iets korter in zijn oordeel: ,,Hij was gewoon beter.’’

De 61-jarige Carlier stond in de jaren zeventig en tachtig bekend als een snelschaakmonster, ongeveer zoals de 21-jarige Lai nu. Over het tempo van twintig minuten per partij zei de routinier zaterdag: ,,Dit is gewoon schaken, met dit tempo kun je een behoorlijke partij spelen. Bij het snelschaken ging het altijd om handigheid. Al spelen de echte toppers dan ook een goede partij.’’

Carlier won zijn overige partijen regelmatig, zoals hij het noemde, en werd dus tweede. Op de derde plaats eindigden Pieter Roggeveen, Tom de Jong, Ferdinand Binnendijk, Gerben van Pel en HSG’er Guido Wagenvoorde.

Hing Ting Lai wordt getraind door de Hilversumse grootmeester Yasser Seirawan. ,,Hij is niet alleen een goede trainer, maar heeft ook altijd leuke verhalen. Alleen woonde hij in Amsterdam op zeven minuten lopen bij mij vandaan en nu moet ik naar Hilversum.’’ Het Gooi is Lai in elk geval goed gezind.

 

Gooi- en Eemlander 22 oktober 2018

 

Hier zijn het verslag en de eindstand op de website van de schaakclub Laren te lezen.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.