Bart Gijswijt pakt IM-norm met twee ronden te gaan

Met nog twee ronden te spelen heeft Bart Gijswijt van de organiserende vereniging HWP Haarlem zich al verzekerd van zijn eerste meesternorm.
Een overwinning op IM Li Riemersma bracht hem op de felbegeerde zes punten.

Bas Gijswijt in volle concentratie (foto René Olthof)

Wie voor aanvang van ronde 7 van de Haarlemse Meesters naar de ranglijst en het programma van de drie laatste ronden keek, verheugde zich op een zinderende finale met vier kanshebbers en veel onderlinge partijen. Maar na de uitslagen van ronde 7 zijn er feitelijk nog maar twee kanshebbers: Bart Gijswijt en Manuel Bosboom (een half puntje achter). En laten die twee elkaar nu precies in de laatste ronde treffen.

Het was een fantastische ronde, deze ronde 7. Het remisepercentage is in het hele toernooi al laag (ongeveer 30%), maar deze ronde was de eerste met 100% beslissingspartijen.

Al heel snel viel de eerste winst. Michael Basman valt natuurlijk op door zijn bizarre openingen, maar nu was er vooral een bizarre fout in het spel. Hij overzag tegen Florian Daeschler een basisaftrekwending:

Zwart heeft net 14 .. Le6? gespeeld en overzag 15 Pd5, waarna Basman direct opgaf.

Marcel Harff behaalde zijn tweede overwinning tegen Richard Vedder, die na een sterke fase in ronden 3, 4 en 5 is teruggevallen tot een score van min1. In een Spaanse partij die overging in een soort Konings Indisch waarbij de witveldige lopers geruild zijn, strooide Richard wat te royaal met pionnen. Hij probeerde nog een dameoffer, maar kreeg onvoldoende materiaal. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.